Comisia Europeana pune la indoiala "standardele etice" ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si isi exprima "ingrijorarea" ca in Romania se recruteaza mai multi judecatori decat procurori.

Comisia Europeana (CE) publica astazi rapoartele bianuale despre progresele realizate de Romania si Bulgaria in domeniul justitiei si pentru prima oara cele doua tari nu mai sunt tratate in mod identic.

In documentul principal, cel care expune concluziile politice ale etapei actuale a monitorizarii, Romania este incurajata, desi sunt inca subliniate deficiente in functionarea justitiei, in vreme ce Bulgaria e criticata foarte sever.

Pentru multi observatori, insa, mult mai interesanta decat concluziile politice este anexa tehnica a rapoartelor, care detaliaza observatiile in legatura cu reperele (benchmarks) impuse celor doua tari. In cazul Romaniei, unde reperele sunt in numar de patru, concluziile tehnice apar mult mai nuantate decat cele politice.

Astfel, in cadrul reperului nr. 1, care cerea ca Romania sa asigure transparenta functionarii justitiei, Comisia remarca faptul ca s-a imbunatatit accesul la justitie, dar ca exista inca multe deficiente.

E criticata tentativa Parlamentului de a modifica Codul de Procedura Penala, prin care Legislativul a introdus texte de lege favorabile celor suspectati de coruptie, subliniindu-se ca ramane incert ce se va intampla cu astfel de amendamente. In privinta personalului si a recrutarilor in justitie, e calificat drept "ingrijorator" faptul ca se recruteaza mai multi judecatori decat procurori.

Este apreciat faptul ca s-au alocat resurse suficiente Consiliului Superior al Magistraturii, dar sunt puse la indoiala "standardele etice ale membrilor lui".

Romania Libera