Antrenorul roman sustine ca fiul cel mare al familiei Ceausescu i-a cerut de doua ori sa paraseasca Romania pentru ca Dinamo sa ramana fara antrenor, iar Steaua sa nu mai aiba adversar.

Mircea Lucescu a vorbit, intr-un interviu acordat “Gazetei de Sud”, despre conflictele existente inainte de revolutie intre cele doua echipe departamentale, Steaua si Dinamo, prima protejata de familia Ceausescu, cealalta de Securitate. Il Luce i-a raspuns astfel lui Valentin Ceausescu, care declarase in urma cu doi ani ca Dinamo a distrus Craiova Maxima, iar el a trebuit sa se implice la Steaua, pentru ca aceasta echipa sa nu aiba soarta “Stiintei”. “N-am stiut de aceasta afirmatie a lui Valentin, n-am nici o replica sa-i dau. Ii reamintesc doar lui Valentin Ceausescu ca mi-a cerut de doua ori sa fug din Romania, ca sa ramana in fotbal doar Steaua, ca era echipa familiei.

Sunt destule amanunte din acei ani pe care, probabil, cei de acum nu au de unde sa le cunoasca”, a afirmat Lucescu, antrenor la Dinamo in acea perioada.

Il Luce sustine ca a intrat in conflict cu familia dictatorului, motiv pentru care a fost demis de la echipa nationala. “Familia Ceausescu m-a dat afara de la echipa nationala, dupa un meci in care Romania a zdrobit Austria cu 4-0, in preliminariile CE (septembrie 1986). Am fost demis din cauza popularitatii mele. Era perioada cand oamenii ieseau pe strada si ma aclamau, dar si cand numele meu nu aparea in presa. Se scria doar «antrenorul echipei nationale»! Nici poza individuala nu-mi aparea, ci doar fotografii cu echipa. Din aceste considerente de popularitate, familia Ceausescu m-a dat afara”, a dezvaluit Mircea Lucescu.

Actualul antrenor al lui Sahtior Donetk a povestit si cum a construit echipa Dinamo si cum au ajuns “cainii rosii” mai iubiti decat stelistii. “L-am adus la Dinamo pe Ilie Balaci, dar cand Ilie nu mai era la Craiova, fusese obligat sa plece la Scornicesti. Era intr-o situatie disperata, accidentat la genunchi, mai avea si unele probleme familiale. Aveam insa nevoie de imaginea si popularitatea lui Ilie Balaci, deoarece Dinamo nu era iubita in perioada in care eu am preluat echipa. Am convenit cu conducerea de la Dinamo sa i se dea un grad si Balaci a devenit astfel, daca nu ma insel, capitan”.

Intr-o situatie asemanatoare s-a aflat si Rodion Camataru, iar Lucescu a profitat si l-a adus la Dinamo. “Dupa accidentarea provocata de Stefan, Camataru s-a confruntat cu unele probleme, se ingrasase cu peste zece kilograme, unii il injurau. L-am readus si pe «Cami» la zi, l-am luat la Dinamo intr-o perioada cand aceasta echipa era huiduita pe multe stadioane. Am pus la punct o politica de schimbare, de innoire a formatiei, de intinerire, dar trebuia sa am si nume cunoscute, valori. Asa au ajuns si Camataru, si altii la Dinamo. Am ajuns ca prin anii '90 Dinamo sa fie mai iubita decat Steaua”, a marturisit Lucescu. Antrenorul a adaugat ca l-a facut golgheter pe Camataru in semn de protest fata de abuzurile din campionat ale Stelei.

Cotidianul