Un oficial ugandez sustine interzicerea inmormantarilor in cursul saptamanii. Speciosa Kazibwe, fost vice-presedinte, le-a sugerat membrilor Parlamentului ca inmormantarile ar trebui sa aiba loc doar in dupa-amiezele de duminica, astfel incat oamenii sa nu mai lipseasca de la serviciu cu acest motiv. Rata mortalitatii in Uganda este foarte ridicata, la ora actuala, ca urmare a numeroaselor cazuri de HIV. Doar in anul 2005 au murit 91.000 de persoane infectate cu HIV, relateaza BBC. Unul dintre membrii Parlamentului a declarat ca sustine propunerea lui Kazibwe, intrucat reprezinta o strategie de economisire a timpului si le-ar face pe familii sa pregateasca mai bine inmormantarile.

Prea multa apa poate dauna organismului. In ciuda opiniei publice, potrivit careia ar trebui sa bem cel putin doi litri de apa pe zi, doctorii si dieteticienii sustin ca prea multa apa poate dauna organismului. Potrivit profesorului Alexander Karabinenko de la Universitatea de Medicina din Moscova, in cazul consumului de apa in exces, apa nu mai este filtrata de rinichi, ci se duce direct la organe, care incep sa se umfle. Cel mai afectat este creierul. Inflamarea celulelor cerebrale poate provoca crampe, coma, stop respirator sau chiar moartea, sustine Pravda. Asemenea incidente sunt insa rare in lume, intucat corpul uman poate filtra pana la 1.000 de mililitri de apa pe ora.

O noua incercare de unificare a Ciprului. Reprezentantii turcilor si grecilor din Cipru au convenit inceperea tratativelor pentru pace la data de 3 septembrie. Aceasta reprezinta prima initiativa de unificare din 2004 incoace, cand un referendum organizat de ONU a esuat in a-si atinge scopul. Demetris Christofias, recunoscut ca presedinte al republicii pe plan international si liderul grecilor din sud, si Mehmet Ali Talat, liderul turcilor, din regiunea nordica a insulei, s-au intalnit vineri pe aeroportul din Nicosia, intr-o zona tampon a Natiunilor Unite. Acestia au stabilit sa inceapa negocierile pe 3 septembrie, cu scopul de a gasi o solutie pentru problema cipriota, care sa garanteze in egala masura drepturile si interesele cipriotilor greci si turci, noteaza The New York Times.

Japonia, destinatia preferata a turistilor asiatici. “Fata” turismului japonez s-a schimbat radical in ultimii ani. Astfel, daca pana acum turistii care alegeau Japonia ca destinatie de vacanta erau in cea mai mare parte numai persoane cu un anumit statut social si venituri considerabile, acum, portile Japoniei sunt deschise tuturor, mai ales turistilor asiatici. Pentru chinezi, taiwanezi, coreeni, Japonia primeaza in fata insulelor exotice sau a traditiei bogate a Europei, milioane de turisti asiatici luand cu asalt magazinele de lux, statiunile si zonele de munte ale tarii in fiecare an. Acest lucru se datoreaza faptului ca economia Japoniei se afla intr-o etapa de stagnare, de mai bine de un deceniu, fapt care a permis tarilor cu o economie mai slaba decat a sa sa o egaleze, anunta International Herald Tribune.

Sudanul avertizeaza ca nu poate garanta pentru siguranta "mentinatorilor pacii" de la ONU si Uniunea Africana. Un consilier prezidential sudanez a declarat ca, daca presedintele Omar al-Bashir va fi pus sub acuzare de Curtea Penala Internationala de la Haga pentru genocid, Sudanul nu-si asuma responsabilitatea pentru siguranta trupelor ONU/UA. Cu toate acestea, consilierul Bona Malual a specificat ca aceasta nu este o amenintare. Sapte "mentinatori ai pacii" au murit in nordul Darfurului, intr-o ambuscada, cu o saptamana inainte ca procurorul CPI sa ceara punerea sub acuzare a presedintelui sudanez. Judecatorii vor da un raspuns in aceasta privinta in termen de cateva saptamani, mentioneaza BBC.

Sudanul a bombardat un sat din Darfur, chiar in timpul turneului lui Bashir in zona. O grupare rebela din Darfur, care are un pact cu guvernul sudanez, acuza armata ca ar fi bombardat un sat din Darfur saptamana aceasta, chiar in timp ce presedintele Omar al-Bashir se afla in zona pentru a face un apel la pace. Bashir a inceput o campanie diplomatica pentru a evita punerea sub acuzare de catre CPI, lansand un apel la pace saptamana aceasta in Darfur. Cu toate acestea, Miscarea pentru Eliberarea Sudanului sustine ca avioanele care au bombardat satul Karbala apartineau armatei, relateaza Reuters.