Hidrologii au actualizat avertizarea de cod rosu pana astazi, la ora 16:00 pentru judetele Botosani, Neamt, Iasi si Bacau, titraza Gardianul. Parlamentarii din judetele afectate de inundatii, refuza sa se implice deorece candideaza in alte colegii uninominale, scrie Cotidianul. In schimb, Traian Basescu a lacrimat in timp ce asculta povestea trista a unui sinistrat din Moldovita, relateaza Evenimentul Zilei. Adevarul face bilantul ultimelor inundatii, iar Romania Libera ne reaminteste ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor sta blocata in Parlament de mai bine de o jumatate de an.

Se mentine codul rosu

Dupa ce multi au ramas pe drumuri si au pierdut tot ce aveau, locuitorii din judetele Botosani, Neamt, Iasi si Bacau au de infruntat un nou val de viituri. In cele patru judete sunt asteptate cresteri de debite si depasiri ale cotelor de atentie, inundatie si de pericol. Avertizarea cu cod rosu a intrat in vigoare vineri, la ora 13:00, si se mentine pana astazi, la ora 16. Reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor au avertizat ca viiturile formate anterior de caderile masive de apa se vor extinde.

Combaterea inundatiilor exista doar pe hartie

Romania nu are un plan concret de combatere a dezastrelor naturale, desi de cel putin patru ani se confrunta cu inundatii grave, in diferite zone ale tarii. Planul de combatere a dezastrelor a fost pus pe hartie abia anul acesta, insa pana va fi pus in practica s-ar putea sa mai treaca inca cinci ani sau chiar mai mult. „Avem o strategie pentru combaterea inundatiilor, este vorba despre un proiect PHARE, conform noii directive a Uniunii Europene (UE). Acest proiect va fi aplicat la nivelul intregii tari.

Totodata avem proiecte in derulare, se lucreaza la planuri cadastrale si modele matematice pentru toate cursurile importante de apa”, ne-a declarat directorul Administratiei Apelor Romane, Marius Postelnicescu. Potrivit specialistilor, strategia impotriva inundatiilor ar trebui sa aiba in vedere in primul rand amenajarea bazinelor hidrografice, cu bazine si lacuri de acumulare, nu doar cu diguri.

Un astfel de sistem poate prelua mult mai bine viiturile, in comparatie cu digurile care nu sunt la fel de rezistente in fata puhoaielor. Insa toate aceste planuri sunt deocamdata doar pe hartie, cata apa va mai curge pe rauri, pana cand strategia antiinundatii va fi pusa efectiv in practica nimeni nu a stiut sa explice. Ceea ce se stie este ca termenul impus de UE pentru finalizarea lucrarilor de prevenire a inundatiilor este 2013. Intre timp, pe teren, puse in fata dezastrelor, autoritatile paseaza responsabilitatea de colo colo, iar singurii care au de suferit sunt sinistratii care-si vad agoniseala de-o viata luata de ape.

Gardianul.

Inundatiile invinse de uninominal

Cei mai multi dintre senatorii si deputatii din regiunile afectate de inundatii refuza sa faca pe eroii, cu atat mai mult cu cat nu mai candideaza in zona.

Unii si-au pus cizmele in picioare si au plecat sa se lupte cu apele. Altii dau pomeni electorale sub pretextul umanitarismului, mimeaza interesul, isi vad linistiti de concedii in strainatate sau sunt, pur si simplu, impasibili. Cotidianul a intervievat cativa dintre politicienii trimisi in Parlament de miile de oameni care au fost afectati zilele acestea de inundatii, pentru a afla cum se implica acestia in rezolvarea situatiei din cele cinci judete din Moldova.

E drept, deputatii si senatorii nu dispun de aceleasi instrumente ca alesii locali, insa, potrivit atributiilor lor in teritoriu, pot sesiza institutiile locale sau centrale in urma unor observatii facute pe teren, pentru a da o mana de ajutor cetatenilor pe care-i reprezinta.

Cotidianul

Basescu a varsat lacrimi langa sinistrati

Traian Basescu, prezent ieri in mai multe localitati sucevene afectate de inundatii, a plans in timp ce asculta povestea trista a unui sinistrat din Moldovita. Acesta ii explica presedintelui ca sambata dupa-amiaza apele paraului i-au intrat in gospodarie, distrugandu-i gardul, culturile agricole si inundandu-i locuinta cu namol. „Nu mai am nimic. Casa mi-a fost aproape distrusa, iar toate animalele pe care le-am avut au fost luate de apa“, i-a spus batranul presedintelui. Povestea localnicului, precum si celelalte marturisiri ale oamenilor l-au impresionat pe Traian Basescu, caruia i-au dat lacrimile.

Evenimentul Zilei

Bilantul inundatiilor

138 de localitati au fost evacuate.

Peste 7.300 de persoane au fost salvate din calea viiturilor.

Peste 80 de locuinte au fost distruse si 5.500 de gospodarii au fost afectate de inundatii.

Valoarea asigurarilor depaseste un milion de euro numai pentru firma Astra-Uniqa pentru distrugerile din judetele inundate.

Ajutoarele pentru inundatii disponibile sunt de sase milioane de lei.

Peste 1.000 de poduri si podete au fost distruse de ape.

Adevarul

Parlamentul blocheaza asigurarile antiinundatii

Dupa ce inundatiile au devenit un fenomen care loveste fara gres Romania an de an, Guvernul a initiat un proiect de lege care sa oblige pe toata lumea sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale precum inundatiile sau cutremurele. Pe scurt, pentru o casa de calitate superioara, cu fundatie din beton, s-ar fi platit 20 de euro pe an, suma despagubirii fiind de 20.000 de euro, iar pentru o casa de calitate inferioara, din chirpici sau alte materiale, pentru 10 euro pe an ar fi fost asigurate despagubiri de 10.000 de euro.

Sistemul ar fi fost gestionat de un grup de societati de asigurari, constituit ca entitate separata. Astfel, oamenii si-ar fi putut recupera o parte din pierderile cauzate de inundatii, iar cheltuielile statului cu despagubirile ar fi disparut. Acest sistem ar fi fost suplimentar fata de cel al asigurarilor facultative de locuinte, deja existent, unde nu exista limite impuse ale sumelor de bani. In 2007, proiectul a ajuns in Parlament, unde a fost aprobat de Senat. De la sfarsitul anului trecut, el sta blocat la Camera Deputatilor, in Comisia Economica.

Romania Libera