Peste 1,2 milioane de romani care locuiesc, traiesc, muncesc si platesc impozite in Romania nu vor putea sa isi exercite dreptul fundamental de vot la alegerile parlamentare uninominale din toamna. Motivul? Pentru ca nu se vor afla in orasul, comuna ori satul in care locuiesc.

Alegerile trecute au aratat ca, in medie, 7% din cei 18,3 milioane de alegatori se afla in miscare in ziua votului, adica sunt plecati din localitatea in care sunt inregistrati ca votanti. Listele suplimentare vor fi eliminate din toamna si astfel romanii care sunt in concediu, in delegatie ori se afla in vizita la rude sau prieteni nu vor putea vota.

Culmea, nu-si vor putea exercita dreptul constitutional nici cei aflati intr-o alta localitate, situata in acelasi colegiu electoral.

Celor 1,2 milioane de romani carora li se ingradeste dreptul la vot pe teritoriul Romaniei li se adauga alte peste doua milioane de romani din strainatate. In lipsa votului prin corespondenta, acestia nu vor putea practic sa ajunga la urne. Noua lege electorala ingradeste dreptul de vot pentru aproape 15% din romanii care au implinit 18 ani.

Adevarul