De azi si pana la sfarsitul anului, politia rutiera pune „tunurile“ pe vitezomani in incercarea de a reduce numarul accidentelor grave cauzate de acestia.

Peste 2.100 de accidente rutiere, 341 de morti si 3.171 de raniti. Acesta este bilantul sumbru al inconstientei soferilor obisnuiti sa calce peste limita pedala de acceleratie, doar in primele sase luni ale acestui an.

„In medie, in fiecare luna, din cauza vitezei, pe soselele Romaniei se produc peste 350 de accidente grave, in care-si pierd viata aproximativ 60 de persoane, iar alte 500 sunt ranite. Statisticile arata ca accidentele grave cauzate de viteza reprezinta nu mai putin de 48,12% din totalul celor inregistrate de la inceputul acestui an, la nivel national. Acesta este principalul motiv pentru care am decis sa punem «tunurile» pe vitezomani si sa demaram o ampla campanie de prevenire a accidentelor cauzate de acestia“, au precizat oamenii legii.

500.000 de euro pentru educare

Campania - in care Petrom va investi 500.000 de euro - va avea si o latura de sensibilizare si educare a soferilor. Concret, doua spoturi TV socante - unul destinat familistilor, iar celalalt tinerilor carora le plac masinile puternice si femeile frumoase - vor fi difuzate, zilnic, pe toate posturile de televiziune, pana la sfarsitul lunii septembrie. Spoturile TV vor fi completate de spoturi radio si de printuri la fel de sugestive.

Potrivit mai-marilor politiei, exista, de fapt, trei cauze majore ale „carnagiului“ de pe soselele din Romania. Doar in primele sase luni ale acestui an, 1.238 de persoane au murit, iar alte peste 5.200 au fost ranite in cele 4.384 de accidente grave produse pe drumurile din tara.

„De trei ani ne luptam pentru combaterea a trei factori. Primul este infrastructura defectuoasa, care nu poate prelua valorile mari de trafic. Al doilea este inconstienta soferilor si a pietonilor care incalca regulile de circulatie, iar ultimul factor este cel educational, pentru ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii si a comportamentului in trafic“, a conchis seful politiei, chestorul Gheorghe Popa.

Evenimentul Zilei