Un avocat iesean, Cristian Mosuti, a dat o puternica lovitura sub centura castei notarilor. Practic, hotararile judecatoresti obtinute in instanta de Mosuti le-ar putea lua painea de la gura notarilor, singurii care aveau pana acum dreptul sa incheie si sa autentifice contracte de vanzare-cumparare pentru bunuri imobile.

De acum inainte, se pare ca acest lucru il pot face si avocatii, care – spre deosebire de notari – nu percep taxe raportate la valoarea de piata a imobilului, ci doar un onorariu negociabil. In acest fel, notarii, in randul carora sunt personaje cunoscute, cum ar fi Ioana Tariceanu, Ioana Basescu, Manuela Mitrea si sotia ministrului de Interne, vor trebui sa faca fata unei concurente acerbe.

Concret, Cristian Mosuti a reusit sa castige un proces cu Oficiul de Cadastru Iasi si a inscris in Cartea Funciara dreptul de proprietate al clientului sau asupra unui imobil, fara interventia notarului. Clientul, Lucian Rapan Alin, a incheiat, in anul 2007, un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament chiar la cabinetul avocatului Cristian Mosuti. Acesta i-a perceput ca onorariu o suma de 10 ori mai mica decat ar fi platit la notar. Dupa ce avocatul a intocmit dosarul cu toate documentele necesare, a solicitat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi intabularea casei.

Cei de la Cadastru i-au respins cererea intrucat contractul de vanzare-cumparare nu a fost legalizat de catre un notar. Judecatorii i-au dat insa castig de cauza, dispunand intabularea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate asupra apartamentului respectiv. Pe baza acestei decizii irevocabile a instantei, avocatul Cristian Mosuti a obtinut insa castig de cauza si intr-un alt dosar avand acelasi obiect.

Gandul