Fumatul pasiv si atacul de cord. Noi cercetari efectuate asupra efectelor nocive ale fumatului pasiv au relevat faptul ca interzicerea fumatului in spatiile publice ar putea duce la o scadere importanta a atacurilor cardiace, de pe urma acestui fapt urmand sa beneficieze intr-o mare masura cei care nu fumeaza, scrie Reuters. Studiul a descoperit ca, la capatul primului an de interdictie care a urmat deciziei adoptate in 2006, in Scotia au fost puse in evidenta cu 17% mai putine atacuri de cord, iar scaderea a fost de trei ori mai importanta la nivelul nefumatorilor.

Irlanda mai da o sansa Tratatului. Guvernul de la Dublin analizeaza posibilitatea organizarii unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, in toamna lui 2009. Garantarea unui post de comisar Irlandei ar putea fi stimulentul pentru obtinerea unui "da" intr-o noua consultare populara, sustine The Belfast Telegraph. Planul de salvare conceput la Dublin ar cuprinde: un comisar permanent pentru fiecare stat membru, o amanare a numirii unei noi Comisii (care ar trebui inaugurata in noiembrie 2009) pana dupa al doilea referendum, asigurari scrise in problemele sensibile ale taxelor, neutralitatii si avortului (ilegal in Irlanda), o reducere suplimantara, la anul, a numarului de europarlamentari ai unor tari (dar nu ai Irlandei). Tratatul prevede in forma sa actuala ca numarul eurodeputatilor sa scada de la 785 la 736, afectand mai mult tari, printre care si Irlanda, care ar urma sa ramana cu 12 deputati in loc de 13.

Karadzici acuza ca a fost rapit. Fostul lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost audiat in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, unde a afirmat ca a fost sechestrat timp de trei zile inainte de anuntul cu privire la arestarea sa, din 21 iulie. "Macelarul din Bosnia" sustine ca exista numeroase nereguli legate de capturarea sa. "Am fost arestat fara respectarea regulilor. Timp de trei zile, am fost rapit, tinut intr-un loc si nu mi s-a comunicat ce drepturi am. Nu am avut dreptul sa dau un telefon", a declarat Karadzici. Autoritatile sarbe au refuzat sa raspunda acuzatiilor formulate de Karadzici, informeaza AFP. De asemenea, Karadzici spune ca ar fi facut o intelegere cu fostul emisar al ONU pentru Bosnia, diplomatul american Richard Holbrooke, daca ar fi acceptat sa se retraga din viata publica in schimbul unor garantii de securitate acordate de Statele Unite. Holbrooke a negat insa existenta unui astfel de acord.

Rusii nu cred ca Medvedev conduce tara. Aproape jumatate dintre rusi- 47% - considera ca Putin imparte in mod egal puterea cu succesorul sau, Dmitri Medvedev, iar peste o treime (36%) considera ca Vladimir Putin, devenit premier in luna mai, este adevaratul lider, arata rezultatele unui sondaj de opinie efectuat in luna iulie de Centrul Levada si publicat de Interfax. La trei luni de la investirea in cea mai inalta functie in stat, Dmitri Medvedev continua politica promovata de Putin, sunt convinsi peste 80% din cetatenii rusi. 11% dintre respondenti considera ca Dmitri Medvedev isi schimba treptat politica, iar 2% afirma ca Medvedev desfasoara o politica cu totul diferita de cea a lui Putin.

Saudit arestat pentru ca are sase sotii. Autoritatile din provincia Jizan din Arabia Saudita au anuntat ca au demarat o ancheta in cazul unui membru al politiei religioase, acuzat ca are sase sotii. Ziarul saudit "al-Watan", citat de BBC, relateaza ca barbatul in varsta de 56 de ani a fost arestat in Jizan, situat la granita cu Yemen. El este acuzat ca are sase sotii, trei fiind saudite iar celelalte trei fiind din Yemen. Potrivit legilor islamice, un barbat nu poate avea decat patru casatorii legale.

Sud-coreenii pot afla sexul bebelusilor inainte de nastere. Curtea Constitutionala din Coreea de Sud a decis ca legea care interzicea doctorilor sa informeze parintii cu privire la sexul bebelusilor, inainte de nastere, este neconstitutionala, contravine eticii medicale si nu mai e in pas cu schimbarile sociale. Interdictia a fost introdusa in 1987, pentru a reduce numarul fetitelor avortate, in urma selectiei facute de cuplurile sud-coreene, care preferau mostenitori baieti, relateaza AFP.