Averea Regelui Mihai I, redobandita in urma retrocedarilor din ultimii ani, ar putea sa-l propulseze pe fostul suveran intr-o pozitie fruntasa din topul celor mai bogati romani. Patru castele cu un total de peste 450 de camere, aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil in Versoix-Elvetia, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal, zeci de km de drumuri forestiere etc. Valoarea reala a tuturor acestor bunuri, reintrate in proprietatea Regelui Mihai, este inca necunoscuta.

Ea poate fi doar aproximata deoarece, spre exemplu, in cazul unuia dintre castele (Peles) nu poata fi facuta usor o astfel de evaluare, daca tinem cont de faptul ca valoarea de patrimoniu a acestuia este… inestimabila. Cu toate acestea, avocatii Casei Regale au cazut de acord cu Guvernul Romaniei asupra unei sume in schimbul careia sa renunte la drepturile de proprietate asupra domeniului Peles (castelele Peles, Pelisor si Foisor). Suma, modica de altfel, era de 30 milioane de euro. Chiar si asa, reprezentantii statului roman nu au cazut de acord cu regele asupra acestui schimb. Ulterior, mare parte din mosia regala Peles a fost retrocedata fostului proprietar, la fel ca si alte bunuri care i-au fost confiscate de regimul bolsevic instalat in Romania la sfarsitul anilor ‘40.

Pentru a prezenta o situatie exacta a averii Regelui Mihai, am solicitat avocatului Casei Regale o lista cu proprietatile retrocedate fostului suveran. Am fost refuzati politicos, dar ferm, domnia sa precizand ca nu are o astfel de lista, dar ca, in cazul in care am face noi o lista, pe baza datelor publice, am putea purta o discutie pe aceasta tema. Discretia Casei Regale cu privire la proprietatile recuperate este de neinteles cata vreme avem de-a face, aici, cu revendicarea indreptatita a unor proprietati confiscate de comunisti. Acesta este si motivul pentru care am recompus, din informatii publice, averea fostului suveran.

Pelesul, ca Gioconda

Conform evaluarii noastre, averea imobiliara a Regelui Mihai depaseste 310 milioane de euro. Prezentam intr-un tabel, lista cu proprietatile revendicate si obtinute de Regele Mihai in ultimii ani, precum si o evaluare aproximativa a acestor proprietati. Precizam ca, in mai multe cazuri, valoarea asociata de noi uneia dintre proprietati este pur orientativa. Aceasta deoarece nu am avut la dispozitie, indeosebi in cazul terenurilor revendicate, pozitionarea exacta a acestora. De asemenea, in cazul Castelului Peles, spre exemplu, parerile sunt impartite.

Conform unei declaratii a lui Emil Giurgiu, aparute in revista „Bilant“, “numai printr-o licitatie s-ar putea stabili clar cat face”. A incerca sa pui o valoare castelului Peles “este ca si cum ai incerca sa spui cat valoreaza Gioconda”. Facand abstractie de valoarea de patrimoniu a Pelesului, un pret de pornire, in cazul unei licitatii a constructiei, ar putea fi fi de 9,6 milioane de euro, iar a terenului aferent acestuia de 18 milioane de euro. Iata argumentele lui Emil Giurgiu, aparute in publicatia amintita: “Totusi, daca am incerca intr-un mod barbar sa desfacem pretul terenului de cel al cladirii si socotind cu numai 30 euro metrul patrat, ajungem la o suma cat se poate de serioasa pentru cele 60 de hectare: 18 milioane de euro. Cel putin. Iar pentru constructie, organizand o licitatie internationala, s-ar obtine cu modestie, tinand cont ca Romania nu este Franta sau Germania, un pret de strigare de la cel putin 3.000 euro/mp in sus”.

Pe de alta parte, in revista „Capital“ a fost avansata o alta valoare estimativa a Pelesului, adica 150.000.000 euro. Argumentele avansarii unei asemenea cifre sunt insa mult mai apropiate de realitate: “Arhitectura, finisajele si dotarile exceptionale, cadrul natural deosebit, si, nu în ultimul rand, istoria si notorietatea sa ar putea face ca domeniul Peles sa fie printre cele mai valoroase din lume”. Deoarece castelul Bran a fost estimat de revista „Forbes“ la pretul de 140 milioane de dolari, valoarea estimata de „Capital“ pentru Peles pare a fi mai apropiata de realitate.

Gardianul