Primarul Constantei, Radu Mazare, este de parere ca politicienii romani consuma multa energie in discutii inutile. Edilul constantean admite ca are un conflict cu presedintele Traian Basescu, care „il haituieste“. Radu Mazare spune ca nu-l afecteaza nimic in Romania, iar acuzatiile de coruptie din partea lui Adrian Nastase i se par „niste prostii“.

EVZ: Aveti dusmani in partid?

Radu Mazare: Nu ma intereseaza. Nu am dusmani. Eu am castigat cu 70% alegerile, partidul condus de mine a castigat cu 60% in oras.

Cine va sprijina?

„Vocea si talentul“. Si, bineinteles, oamenii. Ma sprijina pentru ca am facut foarte multe lucruri bune si nu vorbesc ca toti ceilalti politicieni fara sa fac nimic.

Adrian Nastase v-a spus ca nu va pricepeti la politica, ci la coruptie.

Nu stia ce vorbeste. N-are nicio dovada. Basescu a incercat sa ma aresteze patru ani si n-a reusit nici macar sa-mi trimita un dosar in instanta. Ma haituieste acum intr-un dosar in care nu-mi face expertiza, desi el a avut parte de doua expertize. Prostii! Pana acum am parte de 29 de neinceperi de urmarire penala, date de diverse Parchete, dosare anchetate. Basescu a avut o tinta si, daca va continua sa ma haituiasca in maniera asta, s-ar putea sa ma duc peste el la Cotroceni.

Adrian Nastase si-a anuntat intentia de a candida la presedintie. Va va afecta cariera politica daca va obtine un mandat?

Pe mine nu ma afecteaza nimic in tara asta. Numai Dumnezeu poate sa ma afecteze. N-am nici un dusman. Nastase nu este dusmanul meu.

De unde acest razboi cu seful statului?

Nu e un razboi si nu e asa vechi. Dupa 2005 au vrut sa ia ei Constanta (PD - n.r.). Singura posibilitate era sa-mi faca dosare, sa incerce sa ma aresteze.

De ce o plangere penala impotriva lui Traian Basescu?

Nu se poate sa te pretinzi arhanghelul dreptatii, cavaler inalt si tu sa fii o broasca plina de bube raioase cum este Basescu. Una dintre bube este modul in care a retrocedat Ciclopul. Acolo exista o hotarare definitiva si irevocabila ca mostenitorii nu au dreptul sa solicite si sa ceara retrocedarea, pentru ca nu sunt mostenitori si la o luna Basescu le-a retrocedat lor.

Care este stadiul proceselor cu DNA?

DNA-ul deocamdata trebuie sa-mi dea bani si documentele de specializare a celor care au spus ca eu as fi prejudiciat statul sau mai exact evaluatorul care a facut evaluari. DNA-ul, ca sa ma acuze, trebuia sa faca o expertiza cu un specialist neutru si n-a facut-o. In schimb, a facut o constatare cu doi angajati ai DNA. I-am prins cu minciuna, nici angajatii lor n-au specializari, sunt niste economisti. N-are voie un economist sa spuna ca evaluatorul primariei a prejudiciat, pentru ca el nu poate sa evalueze terenul. La DNA Bucuresti, la Tulus, sluga lui Basescu a ramas unul singur.

Presedintia va surade?

N-as vrea, nu ma incanta. Dupa mandatul asta vreau sa ma retrag din politica. Daca n-o sa am ce face si Basescu o tine tot asa cu potlogariile astea s-ar putea sa candidez si o sa-l si bat.

Va afecta PSD retragerea lui Ion Iliescu?

E normal ca la o anumita varsta sa te retragi din politica. Eu o sa vreau sa ma retrag mult mai repede. Asa e in Romania. Daca s-a retras, de ce s-a retras, daca nu se retragea, iar nu era bine. Foarte bine a facut, la varsta lui sa mai stai sa te balacareasca unii si altii.

Colaborarea cu Ludovic Orban?

A fost acum un an si ceva si a zis ca o sa ne ajute sa deblocam proiectele si n-a facut nimic. Liberalii astia vorbesc fara sa faca nimic.

Fluctuatiile din declaratia de avere cum le explicati?

E o parere generala, ceea ce nu e real. Declaratia mea de avere este pe site cu tot cu actiunile pe care le am, n-aveti decat sa le evaluati. Sunt actionar in mai multe firme, cu partenerii si cu fratii mei. Eu nu sunt sarac, n-am trait sarac. Salariul meu de primar il donez unei cantine de saraci. Am dividente pe actiuni, am mai vandut anumite proprietati, am bani imprumutati, mi s-au mai intors suficient de multe. Adunasem atunci, si acum e in declaratia de avere in cash 800.000 de lei.

Evenimentul Zilei