Sefii DNA si DIICOT cer apararea reputatiei pentru balbaielile din dosarul „tradatorilor si spionilor"

Neinceperea urmaririi penale in dosarul privindu‑i pe ministrii Nagy si Seres, solutie infirmata ulterior, a iscat un nou scandal in sistemul judiciar romanesc.

Seful DNA, Daniel Morar, si cel al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru, au transmis catre CSM o solicitare de aparare a reputatiei, invocand unele declaratii ale presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu.

In data de 15 iulie, procurorul DNA Ileana Mocioaca a dispus neinceperea urmaririi penale in dosarul de "tradare si spionaj".

Procurorul si-a motivat decizia aratand ca nu sunt suficiente probe care sa ateste ca au existat fapte de coruptie savarsite de ministrii Codrut Seres si Zsolt Nagy in privatizarea unor societati importante de stat.

Razboiul declaratiilor

Solutia de NUP a fost comunicata in scris partilor din dosar, avand semnatura procurorului de caz, dar si pe cea de confirmare a sefului Sectiei de Combatere a Coruptiei, Lucian Papici.

Trei zile mai tarziu, seful CSM, Lidia Barbulescu, a criticat aceasta solutie, precizand ca "este de natura a decredibiliza actul de justitie". Aceasta declaratie a dus la un razboi deschis intre procurori si CSM. Intre timp, DNA s-a razgandit, iar Morar a anuntat public ca solutia de neincepere a urmaririi penale a fost infirmata.

Integral in Adevarul