Un american de origine romana a dat statul in judecata si cere 3,5 milioane dolari daune morale si scuze publice pentru suferintele si umilintele la care a fost supus de regimul comunist in perioada 1973-1981. Tribunalul Bucuresti a admis actiunea si a obligat statul la plata a 75.000 euro.

Lupta in justitie a fostului detinut politic Viorel Chirila a inceput in urma cu un an, cand a solicitat Judecatoriei Sectorului 5 recuperarea unor prejudicii materiale in valoare de 12.967 dolari si scuze publice din partea statului roman pentru suferintele indurate in inchisorile comuniste. Judecatorii i-au respins cererile, sustinand ca trebuia sa faca acest demers in primii trei ani de la Revolutie, actiunea fiind tardiva.

"Hotararea judecatorilor, bazata pe o lege din 1958 care prescrie dreptul meu de actiune apartine unui regim criminal. Acest regim a fost schimbat, dar legea din ’58 inca se aplica... Momentul in care am depus actiunea a fost ales dupa discursul presedintelui Romaniei, in care domnia sa a condamnat regimul comunist, calificandu-l drept criminal. Consider ca, eventualul termen de prescriptie ce mi s-ar aplica, ar trebui sa inceapa sa curga de la momentul discursului din Parlament, si nu din 1990", crede Chirila.

Tribunalul Bucuresti a mentinut hotararea judecatoriei, asa ca fostul detinut politic a dat statul roman in judecata, cerand "cate un dolar pentru fiecare membru al Partidului Comunist".

Cel mai tanar detinut de la Zarca

In vara anului 1973, inginerul Viorel Chirila a raspandit manifeste anticomuniste in Arad. A fost arestat in toamna urmatorului an si condamnat de Tribunalul Militar Timisoara la 5 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de propaganda impotriva oranduirii socialiste. Incarcerat initial la Penitenciarul Arad, dupa pronuntarea sentintei definitive a fost inchis la Aiud – temuta sectie Zarca.

In scurt timp a ramas fara apartament, locuinta sa fiind repartizata altei persoane. "La Zarca din Aiud am fost izolat de restul detinutilor in prima luna. Desteptarea era la ora 5 dimineata si pana la 9 seara trebuia sa stau in picioare. Daca ma asezam pe pat, eram pedepsit cu trei zile de carcera. Ulterior, am observat ca din cei 189 de detinuti de la Zarca eram cel mai tanar. Aveam 24 de ani. Mi-am vazut mama dupa un an, la vorbitor, fiind nevoit sa aleg intre parinti si sotie, deoarece aveam dreptul sa vorbesc cu o singura persoana", isi aminteste Chirila calvarul prin care a trecut. Dupa un an si noua luni a fost gratiat prin decret prezidential.

Romania Libera