Partidele politice au inceput sa caute in Republica Moldova candidati pentru colegiul 2 uninominal, desemnat pentru romanii din spatiul extracomunitar. Colegiul este format din tarile europene care nu fac parte din UE (Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia). Se vehiculeaza chiar numele lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Pentru prima data in istoria democratiei romanesti, diaspora va avea reprezentanti in Parlament.

Este vorba de alegerea a patru deputati si doi senatori pentru 6 milioane de romani care traiesc in afara granitelor. Guvernul a alocat patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat. Dupa unele modificari de ultima ora, un colegiu a fost alocat pentru tarile UE, unul pentru spatiul extracomunitar, european si asiatic (Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Serbia), unul pentru SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia, iar altul pentru Africa.

Insa un consilier prezidential si reprezentanti ai unor organizatii si asociatii ale romanilor din strainatate critica modul in care Executivul a delimitat colegiile uninominale pentru strainatate. Acestia sustin, in primul rand, ca prea putini romani din afara vor avea dreptul sa voteze, mai multe milioane de conationali fiind private de dreptul de a participa la scrutin, iar votul dat va produce o serie de discriminari intre diferite categorii de romani care locuiesc in diverse zone ale globului. Mai mult, Cotroceniul sustine ca votul uninominal ignora total cateva milioane de romani care locuiesc in imediata vecinatate a Romaniei.

Integral in Romania libera