Israelul foloseste arma "sconcs" impotriva manifestantilor. Fortele de ordine din Israel utilizeaza un lichid care degaja un miros insuportabil pentru a dispersa manifestantii, anunta AFP. Lichidul, numit “sconcs”, a fost folosit vineri pentru prima data de catre graniceri impotriva unor manifestanti care protestau fata de constructia, in apropiere de un sat palestinian din Cisiordania, a unei “bariere de separatie”. Aruncat cu mana sau cu ajutorul unui aparat special, "sconcsul" disperseaza rapid protestatarii, care se grabesc sa se spele si sa isi schimbe hainele din cauza mirosului insuportabil. Substanta a primit autorizarile medicale si legale necesare pentru a putea fi utilizata de catre politia israeliana. Pana acum, granicerii israelieni trageau cu gloante adevarate sau de cauciuc pentru a dispersa manifestatiile violente. Pe 29 iulie, un copil palestinian a fost ucis de gloantele israeliene in Cisiordania.

Explozie in Turcia, soldata cu victime. Noua soldati si-au pierdut viata, iar alti doi au fost raniti, in urma unei explozii petrecute in provincia Erzincan, din estul Turciei. Potrivit relatarilor, un convoi militar care se deplasa a fost spulberat de explozia unei mine terestre detonata de la distanta. In provincia turca Erzincan s-au inregistrat extrem de rar astfel de incidente violente, dar in zonele invecinate acesteia au avut loc frecvent confruntari armate intre militarii turci si separatistii kurzi. Atacul din Erzincan a fost pus pe seama separatistilor kurzi, relateaza Euronews. Partidul separatist kurd PKK a anuntat saptamana trecuta ca a bombardat o conducta petroliera care traverseaza provincia Erzincan dinspre Marea Caspica. De asemenea, PKK a avertizat ca vor avea loc si alte astfel de atacuri. Autoritatile de la Ankara au sustinut ca explozia din Erzincan a fost provocata de o eroare tehnica, dar au adaugat ca in zona vor fi trimise trupe speciale care ii vor vana pe atentatori.

SUA permit strainilor infestati cu HIV sa patrunda pe teritoriul american. De mai bine de 20 de ani, legile federale interziceau persoanelor seropozitive sa intre in Statele Unire. Acum, o lege semnata saptamana trecuta de presedintele Bush ofera strainilor infectati cu HIV dreptul de a patrunde pe teritoriul SUA. Se estimeaza, totusi, ca abia in doi ani se va putea intampla practic acest lucru, intrucat noua prevedere nu ridica in totalitate restrictiile. Se doreste, astfel, eliminarea HIV de pe lista bolilor transmisibile care apar pe formularul completat la agentiile de turism, alaturi de tuberculoza, gonoree si lepra. "Astazi, toata lumea stie ca nu poti contacta SIDA pur si simplu stand alaturi de o persoana in avion sau folosind aceeasi toaleta, iar politica americana ar trebui sa reflecte asta", a declarat Victoria Neilson, reprezentant al asociatiei Immigration Equality din New York, potrivit FoxNews.

Al-Qaida interzice femeilor irakiene sa cumpere castraveti. Dupa numeroasele crime ale fanaticilor impotriva 'infidelilor', gruparea terorista Al-Qaida isi pierde si mai mult credibilitatea printre irakieni, impunand o serie de reguli pe care acestia sa le urmeze in viata de zi cu zi, noteaza The Telegraph. Gruparea a lansat o lista cu activitati neconforme cu traditia islamica, printre care si cumpararea legumelor care au forme sugestive, precum castravetii, de catre femei. O alta regula interzice cumpararea sau vanzarea de inghetata, intrucat aceasta nu exista pe vremea Profetului. Saloanele de coafura sau magazinele de cosmetice sunt de asemenea bombardate.

Mancarea organica are aceeasi valoare nutritiva ca si cea obtinuta cu ajutorul pesticidelor. Un articol al cercetatorilor danezi vine sa contrazica opinia larg impartasita, cum ca mancarea organica ar avea o valoare nutritiva mai ridicata, informeaza Stiinta.info. Pentru aceasta, ei au hranit cateva grupuri de animale cu alimente obtinute prin trei metode diferite de cultivare. Dupa recoltare, fructele si legumele obtinute au fost testate inainte de a fi consumate, masurandu-se nivelul diverselor elemente nutritive prezente. Rezultatele au aratat ca toate cele trei fructe aveau aceasi grad de elemente nutritive, contrar parerii generale ca alimentele organice ar fi mai nutritive.

Deficitul de vitamina D duce la o crestere de 26% a riscului de decese la nivel global. Cercetatorii americani au efectuat un studiu pe un esantion de 13.000 de persoane, in intervalul 1994-2000, demonstrand ca vitamina D joaca un rol esential in sanatatea oamenilor, scrie AFP. Pana in decembrie 2000, 1.800 de participanti au murit din cauza unor boli cardiovasculare cauzate si de nivelul scazut de vitamina D din sange. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca un aport ridicat de vitamina D are efecte protectoare impotriva cancerului si a altor suferinte. Organismul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Nu exista multe alimente care sa fie imbogatite in mod natural cu aceasta vitamina.