Viata unui pusti de 4 ani din Baia Mare este pusa in pericol chiar de cei care ar trebui sa i-o protejeze. Minorul sufera de ciroza hepatica si are urgent nevoie de un transplant de ficat. Legea spune ca in cazul transplantului de organe la minori este necesar ca parintii sa treaca un test psihologic din care sa reiasa ca acestia sunt capabili sa se ocupe de recuperarea copilului dupa interventia chirurgicala. Parintii au picat insa examenul, desi medicii spun ca orice om cu "intelect normal" l-ar fi trecut usor. Din acest moment, problema trebuia sa fie rezolvata de autoritatile statului.

Mai exact, Directia pentru Protectia Copilului Maramures urma sa stabileasca un tutore pentru copil, care sa-si asume responsabilitatile in locul parintilor naturali. Copilul a avut din nou ghinion. Directoarea institutiei, cea care cunostea cel mai bine situatia minorului, este amenintata cu destituirea si nu a mai trecut pe la munca. Functionara care-i tine locul spune ca a aflat abia la sfarsitul saptamanii trecute de cazul copilului si a pasat problema unei asistente sociale, care a promis ca va actiona "in regim de urgenta" pentru rezolvarea procedurilor birocratice. Pana atunci, insa, situatia copilului se agraveaza. Medicii spun ca orice zi de intarziere pana la operatie ii poate fi fatala.

Alexandru S., in varsta de 4 ani, si-a petrecut peste o treime din scurta sa viata in saloanele Sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare. In urma cu trei ani si jumatate, copilul a fost diagnosticat cu ciroza hepatica si singura lui sansa de supravietuire o reprezinta un transplant de ficat. Insa, conform Legii transplantului de organe, in cazul minorilor consimtamantul este dat de parinti sau de reprezentantul legal (tutorele) in urma unei evaluari psihologice.

Integral in Romania libera