Arborii fusesera saditi in ultimii 3 ani pentru impadurirea stepei dobrogene

Toate ogoarele au fost curatate de foc, iar sanctiunile raman pentru la anul

Agricultorii au parjolit toate miristile din judetul Constanta, inclusiv 80 hectare de plantatii tinere platite de Guvernul Romaniei. Majoritatea sunt situate in centrul jumatatii sudice (Ciocarlia – Deleni) a judetului Constanta, unde Directia Silvica a sadit pe fiecare hectar 5.000 puieti din specia salcam si frasin, pentru impadurirea stepei dobrogene. Programul guvernamental inceput in urma cu trei ani este astazi compromis.

„Estimarea pagubelor este in curs de desfasurare, trebuie sa vedem cati puieti mai pot fi salvati. Noi patrulam pe timp de zi, desi este foarte dificil pe canicula aceasta, insa incendierile se petrec cu precadere noaptea. Anul acesta, fenomenul de ardere necontrolata a miristilor a fost fara precedent”, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Caragheorghe, directorul silvic al Constantei.

Pana la aceasta data, pompierii constanteni au fost nevoiti sa intervina la 151 incendii provocate pe terenurile agricole recoltate. Numai cativa proprietari de ogoare, surprinsi chiar asupra faptului, au fost amendati de Politie pentru arderea resturilor cerealiere, care deseori scapa de sub control – asa cum s-a intamplat in cazul plantatiilor noi de arbori care au cazut victime incendierii.

Integral in Gandul