Opt sute de milioane de euro, cu bataie spre un miliard, e o suma mare, greu de strans in ziua de azi, chiar daca - vorba unui cunoscut nimeni - mai e mult de furat in Romania. Ei bine, aceste noua zerouri le-au fost puse la popreala vecinilor bulgari. Cam atat urmau, adica, sa incaseze de la UE castraveciorii, daca nu se tineau de prostii.

Pentru banditism si mafie turistica, Europa aproape ca-i iertase, fiindca daunele au fost deja suportate pe ruta Ruse-Istanbul, direct la autocarele in care s-a format clasa noastra mijlocie. Si mafia cu pistol le-a fost trecuta cu vederea: ce poate fi rau, la urma urmei, in subtierea populatiei criminale cu doua sute de killeri, impuscati discret in centrul Sofiei?

Birocratii de la Bruxelles n-au putut insa trece peste coruptie si trafic de influenta, adica peste mafia cu „m“ mare si tare greu de arestat. Asa ca fondurile PHARE, ISPA si SAPARD nu mai au ce cauta o vreme la Varna, Burgas sau Kulata.

Ne place sau nu, bulgarii ne-au luat-o inainte si de data asta. Nu s-au multumit, ca noi, doar sa-si protejeze coruptii in Parlament si sa fure din banul public, ci au umblat un pic si la banii europeni. Noi am fost privati de sansa asta fiindca, deocamdata, fondurile din care am putea fura si care ne-ar putea fi suspendate din pricina Matusii Tamara inca n-au venit. Si, fiindca veni vorba de recentul NUP primit de Mitrea si Nastase direct in Parlament, e bine de stiut ca, la o suprafata dubla si la o populatie aproape tripla fata de Bulgaria, Romania ar avea de inghitit in sec la fonduri europene semnificativ mai mari.

Academia Catavencu