Doi saci de documente cu caracter secret au fost recuperati miercuri de politistii constanteni de pe malul lacului Siutghiol. Actele, care au facut parte din arhiva personala a unui fost angajat al unui serviciu de securitate, contin date despre operatiuni de filaj si colectare de date efectuate in perioada 1998-2003. Desi intr-o prima faza organele de politie au tratat cu dezinteres incidentul, in cateva ore serviciile speciale au intrat in stare de alerta si au "curatat" terenul.

Inspectoratul de Politie Judetean Constanta a recunoscut in mod oficial ca documentele in cauza fac parte din circuitul uzual al institutiei. Maiorul Gheorghe Butoianu a activat de-a lungul carierei sale in cadrul Sectiei 2 Politie, Politia Transporturi, celebra unitate "0215" (doi si un sfert), redenumita acum Serviciul de Informatii si Protectie Interna si SRI. O astfel de intamplare a avut loc si dupa anii ’90, cand colonelul de Securitate Bordeianu, reciclat in SRI, a incercat sa se descotoroseasca de un camion de documente secrete (inclusiv despre noile partide aparute), ingropandu-le intr-o ravena de langa Berevoiesti (Arges).

In primavara anului ‘91, reporterii "Romaniei libere", inarmati cu lopeti, tarnacoape si aparate de fotografiat, au scos la iveala ceea ce dorea sa ascunda SRI. Dupa evenimentele din 13-15 iunie ‘90, colonelul de Securitate Bordeianu, reciclat in SRI, a incercat sa se descotoroseasca de un camion de documente secrete.

Integral in Romania libera.