Patru din cinci liceeni din clasa a XII-a vor sa mearga la facultate, iar majoritatea (51,5%) se orienteaza spre o facultate de viitor. Majoritatea celor care aleg astfel de facultati - Drept, Informatica sau Studii Economice - vin de la colegii nationale de elita. Trei din patru liceeni de colegiu vor sa mearga la o facultate de viitor (cu status agregat), in vreme ce doua treimi dintre elevii de la liceele teoretice si industriale aleg facultati de status difuz (Politehnica, Stiinte Sociale) sau se multumesc cu liceul, arata Barometrul valorilor si relatiilor sociale aplicat in ultimii trei ani in patru orase moldovenesti.

Autorii studiului, sociologi la Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi, au incercat sa afle mai multe despre aspiratiile liceenilor si influenta statutului familiei asupra optiunilor lor vocationale (distinctia intre statusul agregat si cel difuz al facultatilor apartine autorilor). Cercetarea din acest an a inclus un esantion de 476 de elevi din Iasi, respectiv 742 din Bacau. Studiile anterioare au mai inclus scoli din Pascani si din Iasi.

Rezultatele demitizeaza asa-zisa echitate a sistemului nostru de invatamant. „Putem vorbi deja despre o segregare a liceelor. In fiecare oras important exista unul-doua licee cu traditie si prestigiu. Aici vin elevii din familii cu venituri superioare si aceasta e pepiniera pentru viitoarea clasa mijlocie din Romania“, observa sociologul si coautorul studiului Sebastian Nastuta, asistent universitar la Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi.

Spre exemplu, la Colegiul national iesean „Emil Racovita“, 80% dintre parinti au cel putin studii postliceale. Dintre copiii acestora, 77,8% vor sa ajunga la o facultate de viitor, in vreme ce abia 32% dintre elevii de la liceele teoretice si industriale tintesc spre facultatile de Informatica, Studii Economice sau Drept. „Teoretic, spunem ca un copil de la «Caragiale» din Bucuresti sau de la «Negruzzi» din Iasi are aceleasi sanse sa intre la ce facultate vrea ca orice copil de la un liceu industrial. Or, acesta e un mit“, puncteaza Nastuta.

Integral in Cotidianul.