Autoritatiile de la Tel Aviv au dispus luni eliberarea a 198 de prizonieri palestinieni, printre care se numara si Saïd al-Atba, cel mai in varsta prizonier palestinian care a petrecut in inchisoare 32 de ani pentru acte de terorism impotriva Israelului in anii '70, relateaza AP. Eliberarile au avut loc cu ocazia vizitei secretarului de stat american Condoleezza Rice in Israel si in teritoriile palestiniene pentru negocierile de pace.

Michelle Obama sotia lui Barack Obama, candidatul democratilor la alegerile prezidentiale americane din noiembrie, a inaugurat luni seara, cea de-a 45-a Conventie Nationala a Partidului Democrat care se tine la Denver, anunta New York Times. La intalnire vor participa aproximativ 50.000 de delegati si sustinatori ai partidului. Pe 28 august, Barack Obama va citi discursul de acceptare a nominalizarii democrate pentru Casa Alba.

Presedintele Statelor Unite critica decizia Moscovei care se pregateste sa recunoasca autonomia Abhaziei si Osetiei de Sud. Reactia lui George W. Bush vine dupa ce parlamentarii rusi au adoptat in unanimitate o declaratie prin care cer presedintelui rus Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta celor doua regiuni, relateaza AP. Potrivit oficialilor de la Casa Alba, diplomatii americani pregatesc o schimbare radicala a raporturilor cu Rusia, urmand ca la inceputul lunii septembrie vice-presedintele american Dick Cheney sa fie prezent la Tbilisi pentru a acorda sprijin guvernului georgian. Decizia finala in privinta celor doua teritorii separatiste revine executivului rus, in frunte cu fostul presedinte, Vladimir Putin.

O irakianca de 13 ani s-a predat politiei la Bakouba la nord de Bagdad purtand o centura cu explozibili. Potrivit primelor investigatii, adolescenta avea drept misiune sa lanseze un atac sinucigas in acest oras. Din raportul politiei americane reiese ca fata s-a apropiat de politistii irakieni spunand ca are o vesta cu explozibili, dar ca nu vrea sa mearga pana la capat, a declarat un oficial al armatei americane, citat de Reuters.

Patru cetateni britanici, care au fost detinuti peste doi ani la Guantanamo, au solicitat Curtii Supreme a SUA sa se pronunte asupra dreptului detinutilor de a nu fi torturati, relateaza AFP. Shafiq Rasul, Asif Iqbal, Rhuhel Ahmed si Jamal al-Harith, sustin ca au fost detinuti la Guantanamo intre ianuarie 2002 si aprilie 2004, fiind apoi eliberati fara sa fie pusi sub acuzare. Semnatarii petitiei catre Curtea Suprema a Statelor Unite mentioneaza ca au fost torturati in repetate randuri de anchetatori. Cei patru au cerut fiecare daune de 10 milioane de dolari.