Pentru bucuresteni, orele de asteptare la cozi interminabile pentru a depune dosarul înmatricularii unei masini noi sau second-hand ori pentru a radia un astfel de autoturism ar fi trebuit sa dispara odata cu aparitia sediului din Pipera. Realitatea este însa alta. Cel care vrea sa înmatriculeze o masina trebuie sa stie ca pentru a realiza acest lucru fara a astepta ore în sir în fata ghiseelor exista doua posibilitati.

Ori ridici bonul de ordine cât mai de dimineata de la ghiseul „Informatii” si astepti, ori negociezi un loc în fata prin cumpararea unei astfel de hârtii.

Trebuie sa atragem atentia celor care nu cunosc procedura ca documentele se depun la ghiseele din interiorul cladirii, iar asteptarea pentru a ajunge în fata unui astfel de ghiseu se face pe baza unui bon de ordine. Acest bon de ordine este cheia catre un „sejur” cât mai „placut” în compania politistilor din Pipera.

La ridicarea bonului, gasiti înscrise: numarul de ordine, data si ora eliberarii si intervalul de timp estimat pentru a ajunge la „destinatie”. Daca aveti putin noroc si ajungeti devreme în Pipera, asteptarea dumneavoastra se poate rezuma la „câteva ore”. Însa, daca ati întârziat din cauza unor acte necesare pentru dosarul de înmatriculare, din motive birocratice lesne de înteles, iar programul celor din Pipera a început, trebuie sa va înarmati cu multa rabdare sau, mai simplu, sa cumparati un bon de ordine.

Chiar sub nasul politistilor

Acestea se vând ca pâinea calda chiar în incinta sediului ori înauntrul acestuia. Reporterii ziarului nostru au ajuns luni la ora 10:00 si au extras bonul cu numarul 384, pe panouri fiind afisate doar 100 de cazuri rezolvate de la începerea programului (ora 8:00). Doua ore pentru rezolvarea a 100 de bonuri... Un calcul simplu arata ca trebuie sa asteptam patru ore. Însa, pe bonul din mâna, timpul estimat este doar de doua. Ne-am înarmat cu rabdare si am asteptat.

De afara se auzeau înfundat vocile mesagerilor birourilor de acte: „Asigurari, acte, înmatriculari, bonuri... doriti?”, nu doream, aveam dosarul complet, burdusit de acte strânse în vreo trei zile de umblat prin sectorul doi. Într-o ora de asteptare ne-am familiarizat cu fetele celor care asteptau la fel ca noi. În timpul acesta s-au mai rezolvat 50-60 de cazuri, s-a ajuns undeva la 160, dar numarul celor care veneau crestea simtitor.

La acest ghiseu nu se primesc „atentii”, la cinci metri în fata lui, DA!

Cu coada ochiului observam ca nou-venitii extrag bonuri de ordine cu numere de la 600 în sus. Ramânem frapati si încercam sa ne revenim, însa nu suntem lasati sa respiram bine ca vedem o domnisoara cu o fusta lunga strânsa pe brâu cu o curea de un galben stralucitor care îsi tinea bonurile palmate si le împartea trecând prin fata ghiseelor nou-venitilor cu o nonsalanta iesita din comun.

Deasupra ghiseelor sta scris: „In aceasta institutie nu se primesc atentii”, dar dupa cele vazute, acest mesaj ar trebui modificat. Aflam de la beneficiarii serviciilor domnisoarei ca au platit în jur de 50 de lei pentru un loc în fata noastra. Altul se declara multumit, însa ne spune ca România este tara lui Papura Voda si daca asa merg lucrurile, a negociat si el un bon pentru 40 lei.

Dupa marturisirea-bomba ne întreaba ce numar avem înscris pe fituica, dupa care ne spune ironic: „Deh, daca nu v-ati trezit de dimineata”. Ajungem sa discutam cu un alt „beneficiar” care ne spune ca a extras bonul cu numarul 690, însa nu poate astepta atât, asa încât a cumparat si el unul. A întrebat pe afara daca mai au bonuri si cineva i-a facut rost. Nu i se pare corect, însa pare consolat: ”Daca asa merge în România”.

O urmarim pe aceasta misterioasa domnisoara pentru a vedea carui grup apartine. Se îndreapta spre mesagerii birourilor de acte de la usa. Sunt multi si toti te cheama sa faci acte la sefii lor de peste strada, dar pe lânga asta mai au si altceva. Bonuri de ordine în buzunare. Suntem pusi în fata faptului împlinit si ne dam seama ca automatul nu scoate eronat bonuri de la 600 în sus, ci asa merg lucrurile la Serviciul Public pentru Permise de Conducere si Înmatriculare din Pipera. Am facut un calcul estimativ. La 100 de bonuri vândute cu 40 lei bucata, filiera formata în Pipera câstiga ilegal nu mai putin de 4.000 lei/zi si deci 112.000 lei pe luna (mai mult de un miliard de lei vechi).

Gardianul