Cristian Boureanu, Cristian Ilie si Radu Berceanu - PD-L, Miron Mitrea, Aristide Roibu, Mihai Tanasescu si Rodica Nassar - PSD, Anca Petrescu si Eugen Mihaescu - PRM, si Viorel Duca - PNL au in comun cel putin doua lucruri. Au fost alesi parlamentari in 2004 si au case in strainatate.

Vremurile in care politicienii romani se inghesuiau in a obtine care mai de care case de la stat la preturi derizorii par sa fi apus. Cu credite imobiliare sau direct cu bani gheata, cei zece parlamentari si-au cumparat apartamente si vile de lux in capitale din lumea larga, precum Parisul sau Washingtonul, sau in statiuni turistice de la poalele Alpilor. Cei mai cu dare de mana au ales sa-si investeasca banii in Manhattan, inima celui mai cosmopolit oras al lumii, New York.

Si daca achizitionarea proprietatilor nu a fost o problema pentru buzunarele politicienilor, mai greu a fost cu declararea valorii acestora.

Desi Legea ANI spune clar ca in declaratiile de avere oamenii politici trebuie sa specifice valoarea impozabila a proprietatilor, acestia s-au multumit sa treaca valoarea de cumparare. Fata in fata cu aceasta situatie, conducerea ANI nu stie daca are sau nu de-a face cu un fals in declaratii.

Integral in Cotidianul