Pana anul viitor, 600 de emitatoare vor fi montate in jurul Brasovului, pentru a descuraja animalele sa mai coboare in oras.

In urmatoarele luni, Brasovul va avea o „centura“ formata din aproximativ 600 de emitatoare cu ultrasunete, al caror scop este acela de a-i tine la distanta pe ursi. Proiectul „Stop invaziei ursilor“ consta in montarea emitatoarelor pe o raza de 12 kilometri in jurul orasului, la limita intravilanului, in zonele vizitate cel mai des de animale: Centrul Istoric, Tampa, Racadau, Jepilor, cartierul Noua si pana la iesirea spre Cristian.

Aparatele vor fi fixate pe o frecventa pe care doar ursii o vor simti, fara ca oamenii sau celelalte animale sa fie afectate. In prima faza, vor fi montate aceste emitatoare in zona Centrului Istoric, iar in primavara anului viitor se va trece la etapa a doua, cand va fi montata bariera din zona Jepilor - cartierul Noua si pana la iesirea spre Cristian. „Daca se va dovedi eficient, vom extinde acest program-pilot, cu fonduri de la minister, si in alte zone ale tarii unde exista probleme asemanatoare“, a declarat ieri, la Brasov, Atilla Korodi, ministrul mediului.

Integral in Evenimentul Zilei