Daniel Corogeanu, fostul preot de la Manastirea Tanacu condamnat la 7 ani de inchisoare pentru moartea maicutei Irina Cornici in urma unui ritual de exorcizare, s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a cere rejudecarea procesului sau. „Gardianul” a intrat in posesia cererii formulate de monahul exorcist, pe care acesta o motiveaza prin incalcarea dreptului la un proces echitabil si incalcarea dreptului la libertate si siguranta.

Alaturi de monahul Daniel Corogeanu au mai fost condamnate si maicutele care l-au asistat pe acesta in timpul ritualului de exorcizare. Astfel, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o pe maica stareta de la Manastirea Tanacu, Nicoleta Sofia Arcalianu, la sase ani de inchisoare, iar pe maicutele Adina Lucia Cepraga, Simona Birdanas si Elena Otel la câte cinci ani de inchisoare.

In cererea de rejudecare a procesului, formulata de monahi prin avocata lor, Maria Vasii, acestia afirma ca procurorii de caz au instrumentat actiunea penala impotriva lor in conditiile in care „mass-media au preluat senzationalul din evenimente”. Ei ii acuza pe anchetatori de subiectivitate in instrumentarea dosarului, deoarece „s-au lasat intimidati de interesul opiniei publice fata de ineditul starii de fapt, adunând doar dovezi de acuzare, astfel incât starea de fapt retinuta in rechizitoriul cu care a fost investita instanta era neconforma cu adevarul”. Acest lucru a dus, potrivit avocatei Maria Vasii, la condamnarea celor cinci pentru fapte pe care, sustine ea, acestia nu le-au comis.

Cei cinci monahi s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru „a se constata incalcarile Conventiei cu privire la dreptul de a avea un proces echitabil”. Acestia nu ascund insa ca urmaresc revizuirea deciziei pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, „astfel incât sa obtina, in dreptul intern, o satisfactie echitabila, in sensul de a se constata nevinovatia lor”. Avocata Maria Vasii a sustinut, in cererea adresata Curtii de la Strasbourg, ca Daniel Corogeanu si cele patru maicute nu au avut parte de o ancheta veritabila, procurorii pornind de la premisa ca monahii sunt vinovati.

„Toata procedura anchetei penale desfasurata de catre procuror a fost indreptata doar spre confirmarea suspiciunii initiale de vinovatie, la fel si desfasurarea judecarii cauzei, reclamantii neavând parte de o ancheta efectiva pentru determinarea cauzelor reale a mortii victimei, cu retinerea culpei medicale explicite, nerespectându-se principiul egalitatii intre armele acuzarii cu cele ale apararii, coroborat cu impartialitatea magistratului”, a sustinut avocata celor cinci monahi, considerând ca a fost incalcata prezumtia de nevinovatie in cazul acestora.

Gardianul