O initiativa a Ministerului de Interne permite politistilor sa beneficieze de indemnizatii lunare de 50% din salariul de baza, pe o perioada de 15 ani, ca sa-si cumpere o locuinta.

Ministerul de Interne a redevenit agent imobiliar pentru angajatii din sistem, odata cu proiectul de modificare a Legii privind Statutul politistului, prezentat luni. Potrivit viitoarei hotarari de guvern, politistii vor putea beneficia de „acordarea unei indemnizatii lunare de 50% din salariul de baza, pe o perioada ce nu poate depasi 15 ani, ca forma de sprijin in vederea construirii sau cumpararii, in sistemul creditelor bancare, o singura data in timpul carierei, a unei locuinte proprietate personala“, se sustine in proiect.

Agentii care nu detin locuinta proprietate personala in localitatea in care sunt incadrati sau la 30 de kilometri de aceasta isi vor putea lua o locuinta pe credit, cu rate platite de stat timp de 15 ani.

De asemenea, potrivit reglementarilor propuse, politistii pot beneficia, alternativ, de compensatia pentru chirie in cazul in care nu doresc sa achizitioneze o casa. Salariile de baza din cadrul Politiei incep de la 600 de lei si ajung pana la aproximativ 10.000 de lei, deci ajutorul statului ar putea fi undeva intre 300 si 5.000 de lei.

Practic, aceasta initiativa a ministrului Cristian David, luata cu cateva luni inainte de alegeri, vine dupa celebrul scandal al locuintelor de serviciu vandute de minister angajatilor din politie in conditii foarte avantajoase. Si atunci era permisa cumpararea locuintei de serviciu, in cazul in care politistul nu detinea o alta in localitatea unde isi avea serviciul, ceea ce a permis multora sa le cumpere in conditiile in care mai aveau cel putin o casa proprietate personala.

Cotidianul