Oferta de masterate pe care Universitatea „Spiru Haret” (USH) o serveste in aceasta toamna celor care au absolvit studiile de licenta pe modelul Bologna se afla in afara cadrului legal. Nici unul dintre cele 64 de programe masterale nu au trecut prin filtrul vreunei evaluari, neavand practic aprobarea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), organismul insarcinat cu autorizarea si acreditarea programelor de studiu, si, pe cale de consecinta, nici avizul Ministerului Educatiei.

Pe langa faptul ca a scos pe piata specializarile cu pricina, conducerea USH a dat unda verde cu de la sine putere la alte trei programe de masterat Bologna: limba si literatura romana, limba si literatura straina si contabilitate si finante (Ramnicu Valcea) ce nu se regasesc nici macar in oferta masteratelor de tip vechi disponibila pana in prezent candidatilor.

Mai mult, in ciuda faptului ca legislatia nu permite deschiderea unui nou program de masterat decat in cadrul specializarilor de licenta pentru care universitatea a obtinut acreditarea, USH a cuprins in oferta sa masterate in „kinetoterapie in afectiunile locomotorii” si „kinetoterapia in recuperarea afectiunilor cerebro-vasculare”, programe ce au doar autorizare provizorie la studiile de licenta.

Conducerea universitatii a refuzat orice declaratie

Rectoratul Universitatii „Spiru Haret” a refuzat sa dea vreo explicatie, cu privire la cele 64 de programe, ce nu au primit unda verde din partea ARACIS, oferite candidatilor. Surse din cadrul agentiei ne-au declarat ca USH a depus anul trecut respectivele dosare pentru a obtine autorizarea, insa le-ar fi retras, ulterior, dupa ce expertii au gasit mai multe nereguli, refuzand sa mai primesca evaluatorii. Cea mai mare universitate privata din Romania nu este insa la prima abatere de la cadrul legal.

Gandul