Preotul Boian Alexandrovici, primul preot roman din Valea Timocului (Serbia) care a avut curajul sa construiasca o biserica ortodoxa romana si sa slujeasca in limba sa materna, este prigonit de autoritatile bisericesti din tara vecina. Tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc de la Zaiceri a formulat pe numele lui, pe 26 august 2008, cinci capete de acuzare pe baza carora a cerut Bisericii Ortodoxe Sarbe caterisirea lui din treapta preotiei.

Potrivit actului, sentinta de excomunicare a preotului roman respecta „sfintele canoane, precum si art. 17 din regulile penale ale Bisericii Ortodoxe Sarbe“. „Caterisirea din treapta preotiei“, dupa cum se arata in sentinta, vine, dupa cum sustine procurorul bisericesc al Eparhiei de Timoc, protoiereu stavrofor Borivoie Radoicici, ca urmare a faptului ca preotul declarat roman Boian Alexandrovici ar fi savarsit cinci „infractiuni“, intre care aceea de fi oficiat slujbe in limba sa materna.

„Este evident ca numitul baga discordie si confuzie la populatia vlaha si la oamenii de buna-credinta“, se arata in document. „Cand am vazut sentinta de condamnare a preotului Boian, sincer, am inceput sa rad. Am crezut ca este o gluma. Pur si simplu, Tribunalul Bisericii Ortodoxe Sarbe nu poate sa-l cateriseasca, atata vreme cat Boian Alexandrovici a fost hirotonit de Biserica Romana, el e preot roman“, ne-a declarat Dusan Parvulovici, directorul Federatiei Romanilor din Serbia, presedinte al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin si coordonator al Comitetului pentru Apararea Drepturilor Omului Serbia.

Integral in Evenimentul Zilei