Timisoreanul Marian Baltag are 20 de ani si 4 dosare penale pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis. Cu ultimul dosar s-a ales, sambata noapte, cand, in timpul unei razii a Biroului Politiei Rutiere din Timisoara, a fost oprit pentru un control de rutina. „Nu am permis de conducere. Recunosc“, le-a spus tanarul extrem de nonsalant rutieristilor, cand i-au cerut documentele. Conducea un Ford Cabrio, vechi de vreo 20 de ani, cu prelata lipita cu scotch. Impreuna cu el mai era sotia si un prieten.

„De smecher nu-mi iau carnetul. Am trei dosare penale pana acum. In Austria am stat 3 luni in inchisoare din cauza asta. Ce-aveti cu mine? Stiu sa conduc mai bine ca unul cu 100 de permise. Vedeti masina asta? Am venit cu ea din Germania in 8 ore. Cati cu permis sunt in stare de asta?“, a incercat pericolul public sa-i inmoaie pe politisti. Dar soferul Baltag nu e deloc un caz singular.

In fiecare an, mii de romani sunt prinsi de politie conducand fara carnet. Totusi, fenomenul nu dispare, desi potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care nu are permis este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani. Legiuitorul a apreciat ca este vorba de o infractiune grava din moment ce a prevazut doar pedeapsa cu inchisoarea, fara a lua in calcul si o alta sanctiune alternativa, respectiv amenda penala.

Integral in Gandul.