In ciuda inaspririi regimului armelor si munitiilor, pistolarii romani care isi "vaneaza" sau ranesc concetatenii primesc in continuare pedepse mult prea blande. In schimb, un pistolar roman care a ranit trei barbati in Austria, in fata localului vienez "Mega Manele", a fost aruncat la zdup pentru 7 ani.

Daca pistolarii romani primesc pedepse mult prea usoare in raport cu gravitatea faptelor lor (amenzi penale de 2.000-5.000 de lei, confiscarea armelor sau puscarie pentru cateva luni), in Austria un roman a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru ranirea a trei barbati, in fata localului "Mega Manele" din Viena. Guvernul a inasprit in primavara regimul armelor, instituind permisul obligatoriu pentru pustile cu aer comprimat sau cu gloante de cauciuc si marind pedepsele pentru infractori. In ciuda noilor reguli, zeci de posesori de arme continua sa-si faca de cap in toata tara. Politistii pledeaza pentru inasprirea legislatiei. Judecatorii cred, in schimb, ca legea este buna, insa pistolarii trebuie arestati urgent.

Cele mai recente victime ale pistolarilor sunt doi actori si doi tineri din Bucuresti. Actorul George Calin a fost impuscat in fata cu un pistol cu gaze de un angajat manios al unei terase, scos din minti de faptul ca i-a fost daramat, din greseala, un ghiveci cu flori. Un alt actor, Dan Nutu, a fost amenintat cu un pistol cu gaze de un psihopat, in trafic, pe Autostrada Bucuresti-Pitesti.

Individul, sofer al unui BMW, s-a jucat cu Dan Nutu de-a "soarecele si pisica", ba depasindu-l, ba lasandu-se depasit, dupa care si-a scos pistolul pe geamul masinii. Dan Nutu a sunat la 112, iar politistii l-au oprit pe pistolar si l-au amendat cu 500 de lei. In cartierul Militari, un tanar a fost impuscat in lobul urechii de un sofer, angajat al Parchetului, iar celalalt a primit o lovitura cu patul armei de vanatoare in fata, de la acelasi agresor, suparat ca si-a gasit masina scrijelita la benzinarie. Procurorii au dispus judecarea soferului in libertate.

In ultimul an, in toata tara s-au petrecut zeci de fapte incredibile cu pistolari; in unele cazuri s-au aplicat pedepse blande. Unui brasovean politistii i-au intocmit dosar penal dupa ce a amenintat cu pistolul, pe geamul masinii, un cuplu de tineri cu care a avut o neintelegere pe DN 10. In Constanta, trei pistolari au savarsit o crima sangeroasa (au impuscat in gura un taximetrist, l-au jefuit si i-au dat foc) si au fost arestati. Un alt barbat a ajuns la zdup, tot in Constanta, dupa ce a violat doua tinere sub amenintarea armei.

Romania Libera