Ministerul Justitiei intentioneaza sa trimita Parlamentului, pana la sfarsitul lunii, proiectul noului Cod de procedura civila (Cpc). Noul cod simplifica procedura divortului prin acordul partilor, astfel ca instantele vor fi degrevate de astfel de procese, iar Serviciile de stare civila vor consemna separarea cuplului.

Astfel, proiectul noului Cpc permite introducerea divortului „pe cale administrativa“, la Serviciul de stare civila, unde va fi invocat consimtamantul mutual, cu conditia ca sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati de ambii soti.

Totodata, noul Cpc introduce procedura divortului pe baza cererii acceptate de parat, fiind reglementat divortul pentru despartirea indelungata in fapt (cel putin cinci ani), pentru detentie indelungata si pentru motive ce tin de starea sanatatii unuia dintre soti.

Ministerul Justitiei a organizat, ieri, o dezbatere pe marginea acestui proiect, la care a invitat reprezentantii organizatiilor neguvernamentale. Proiectul noului Cod de procedura civila a fost adus la cunostinta publicului in data de 17 martie 2008, prin afisarea pe site-ul Ministerului Justitiei.

Gandul