Stranepotul poetului vorbeste despre misterul unei iubiri scandaloase dintre Goga si a doua lui sotie, dezvaluit in cartea „Veturia Goga, Privighetoarea lui Hitler“.

Scriitorul Mircea Goga (60 de ani), numit si „romanul de la Sorbona“, unde preda de zece ani limba si cultura romana, este singurul stranepot care mai poarta numele marelui poet ardelean. Fiu al scriitorului Ioan Goga junior, disparut prematur dupa ani grei de inchisoare politica in anii ’50, pentru „vina“ de a fi fost din vita poetului, Mircea Goga a cunoscut-o in mod direct pe a doua sotie a lui Octavian Goga, misterioasa Veturia.

Uluitoarea ei poveste de viata a devenit, peste jumatate de secol, subiectul unei carti de 700 de pagini, „Veturia Goga, Privighetoarea lui Hitler“, editata de RAO. „Am scris povestea vietii ei mai ales dintr-un profund sentiment justitiar“, ne-a marturisit autorul. „Acela ca romanii trebuie sa inceteze a mai taxa memoria lui Octavian Goga pentru faptele savarsite de vaduva lui“.

Subiect de scandal in epoca

In spatele tumultuoasei povesti de iubire dintre Octavian si Veturia Goga apar ite complicate de uneltiri si tradari de tara. Povestea lor s-a infiripat pe cand aveau fiecare in jur de 40 de ani, ambii fiind casatoriti: Octavian Goga cu Hortensia Cosma, iar Veturia cu Lazar Triteanu. In epoca, legatura lor a fost un subiect plin de savoare, spre deliciul presei de scandal. Mircea Goga afirma ca Veturia, fiind o femeie cerebrala si, la 40 de ani, o „Julieta fanata“, ar fi prea simplu ca pasiunea subita a lui Octavian Goga sa fie pusa doar pe seama acelei „crize de patruzeci de ani“.

Integral in Evenimentul Zilei