Un chimist premiat la Paris si un matematician fondator de scoala la Bucuresti, doua repere pentru tinerii dotati.

Olimpiada internationala, masterat si apoi doctorat la Paris. Acesta a fost traseul profesional comun a doi tineri cercetatori romani pana in momentul in care unul dintre ei a decis sa-si continue cariera in Franta, iar celalalt s-a intors in Romania. Narcis Avarvari a primit, la 36 de ani, Premiul Societatii franceze de chimie pentru intreaga activitate. Tanarul spune ca nu a plecat din tara in cautarea bunastarii, ci pentru ca "dincolo" existau conditii mai bune pentru cercetare.

Nicusor Dan, care a obtinut diploma de doctor in matematica la 29 de ani, s-a intors acasa din cauza "incompatibilitatii culturale" pe care a simtit-o fata de colegii din occident. "Acolo nu as fi fost decat o mica rotita intr-un angrenaj, pe cand aici fac parte dintr-o elita", spune Dan.

Majoritatea tinerilor care astazi lucreaza in laboratoare de cercetare, publica in reviste stiintifice internationale de prestigiu sau predau la universitati importante au o poveste aproape trasa la indigo. "Voiam sa ajung la olimpiada internationala si pentru ca atunci, in alte circumstante, era imposibil sa vizitez o tara straina. Am fost un pic frustrat dupa ce, in 1988, cand concursul a avut loc la Helsinki, am picat primul sub linie. Iar in ’89, cand am reusit sa intru in echipa olimpica a Romaniei, concursul a avut loc in Germania de Est, deci tot intr-o tara comunista", explica amuzat Narcis. "Am urmat liceul din Fagaras si am castigat doua premii intai la olimpiada internationala de matematica", se prezinta Nicusor Dan in varsta de 39 de ani. Inscris la Facultatea de Matematica, in 1992 a plecat ca student la École Normale Supérieure din Paris. La putin timp dupa ce a obtinut titlul de doctor, in 1998, a decis sa se intoarca in tara din cauza unor "incompatibilitati culturale".

Integral in Romania libera