Institutiile financiare din america in atentia FBI-ului. FBI ancheteaza companiile Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers si AIG, anunta AP. Doi inspectori ai Biroului Federal de Investigatii au declarat ca angajati ai institutiilor mentionate sunt supectati de frauda. Deocamdata cercetarile sunt in stadiul incipient, astfel incat responsabilii FBI nu au oferit inca o lista cu persoanele banuite de frauda.

Barack Obama in devanseaza pe McCain. Criza financiara din America il ridica pe Barack Obama in sondaje. Candidatul democratilor a profitat din plin de seismele care au cuprins in ultima perioada sectorul financiar. Potrivit specialistilor acesta a reusit sa-si devanseze contracandidatul cu cinci procente, afirma Euronews. John McCain obtinuse la inceputul lunii septembrie un avantaj electoral fata de Barack Obama. Potrivit sondajelor 47% dintre alegatorii inscrisi sunt de parere ca republicanii sunt mai vinovati decat democratii pentru starea economiei, fata de 24%, care ii invinovatesc pe democrati.

Cer demisia guvernului. Opozitia de dreapta din Bulgaria sustine ca strans peste un milion de semnaturi pentru demiterea premierului Serghei Stanisev si a cabinetului sau. Actiunea a fost organizata de trei partide din opozitia de dreapta, membre ale Partidului Popular European, relateaza Reuters. Documentul prin care se cere demisia executivului de la Sofia cuprinde critici cu privire la gestionarea sistemului de sanatate si de invatamant. Daca vor avea loc la termen, urmatoarele alegeri generale din Bulgaria sunt prevazute pentru luna iunie 2009.

Condamnat salvat in ultima clipa. Curtea suprema a Statelor Unite a decis sa amane punerea in executie a unei sentinte capitale cu doar doua ore inainte de expirarea termenului. Troy Davis in varsta de 39 ar fi trebuit executat in Georgia, fiind acuzat ca a ucis in 1989 un politist, informeaza AP. Instanta a luat acesta decizie dupa ce 7 din cei 9 martori si-au schimbat depozitia. Printre sustinatorii eliberarii lui Troy Davis se numara fostul presedinte Jimmy Carter, si Amnesty International .

Fara vize in SUA. Incepand cu luna noiembrie slovacii vor putea calatori in Statele Unite fara a avea nevoie de viza. Decizia a fost luata in urma acordului bilateral dintre Washington si Bratislava, relateaza AFP. In acest moment Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Malta, au demarat la inceputul saptamanii acesteia negocieri cu Statele Unite, in afara cadrului european.