Dupa 11 luni de inchisoare, Mailat apare total schimbat in fata judecatorilor italieni

Procesul lui Nicolae Romulus Mailat, 25 de ani, romanul acuzat de uciderea Giovannei Reggiani, 47 de ani, a inceput ieri in buncarul inchisorii Rebibbia din Roma.

Complet schimbat fata de seara arestarii, 30 octombrie 2007, Nicolae Romulus Mailat a fost adus in fata celei de-a treia Curti cu jurati din Roma, fara catuse. I s-a permis sa stea la masa avocatilor, intre traducatoarea romanca si avocatul sau, Pierro Piccinini, pazit in acelasi timp de trei politisti ai penitenciarului.

Procesul a inceput cu prezentarea avocatilor, atat din partea acuzarii, cat si a apararii. Avocatul partii civile, Tommaso Pietrocallo, a precizat ca sotul Giovannei Reggiani nu si-a exprimat dorinta sa fie prezent la proces, decat daca va fi citat de catre magistrati.

In timpul lecturarii acuzatiilor, Mailat a inceput sa planga discret, negand din cap cele trei motive ale arestarii: viol, crima si furt. Potrivit avocatului sau, Mailat se declara in continuare nevinovat. „Romulus isi mentine versiunea initiala.

El sustine ca doar a furat geanta doamnei Reggiani si strategia noastra de aparare este construita in acest sens. Poate vom genera dubii sau poate acuzatiile ce i se aduc vor fi demonstrate. Important este sa ii oferim un proces corect", ne-a spus avocatul Piccinini.

Primii martori audiati

La prima infatisare a procesului au fost chemati ca martori soferul de pe autobuzul care a oprit in noaptea delictului, la cererea insistenta a Emiliei Neamtu, martorul-cheie al acuzarii. Ultimii martori interogati au fost infirmierii de pe ambulanta sosita la locul faptei.

Toti martorii au confirmat conditiile atmosferice din noaptea de octombrie, care nu permiteau deplasarea si orientarea pe o raza mai mare de 100 de metri.

Integral in Adevarul