Mii de studenti s-au calcat ieri in picioare in campusuri, in speranta ca vor prinde un loc de cazare

La o universitate din Iasi, 11.000 de studenti s-au batut pe 5.800 de locuri de cazare, iar la Craiova, bodyguarzii i-au calmat pe studenti cu spray-uri lacrimogene.

Agitatie mare, ieri, in campusurile universitare din tara. Studentii care au depus cerere de cazare au asaltat secretariatele facultatilor pentru a primi repartitie.

La Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, 11.000 de studenti se bat pentru 5.800 de locuri, iar la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI) cererile de cazare depasesc cu 800 numarul locurilor. „Deficitul este cauzat de intrarea in reparatii a doua camine, T21 si T6, dar si de numarul mare de studenti inmatriculati in anul I", a declarat Gheorghe Gheorghita, administratorul campusului „Tudor Vladimirescu".

Daca studentii din primii si ultimii ani au avut prioritate la cazare, tinerii din ceilalti ani, dar si restantierii, au ramas la coada. „De ieri astept un raspuns de la decanat. Am avut si multe restante, dar am dat cateva zilele trecute. Cu toate astea, nu mi-au dat loc", a zis Cristian Gardicean, student in anul IV.

„Babes-Bolyai" acopera 30% din cereri

Universitatile clujene au in acest an 100.000 de studenti si un deficit mare la cazare. Asa ca multi tineri s-au inghesuit in prima zi de repartitie, doar-doar vor prinde un loc. Cea mai mare universitate din Cluj, „Babes-Bolyai", acopera numai 30% din cereri, iar situatia este si mai grava la celelalte institutii. Situatia critica a facut ca anunturile de vanzare sau cumparare de locuri sa impanzeasca gardurile, peretii si pubelele de gunoi din tot orasul. Preturile incep de la 150 de euro si pot depasi chiar 400 de euro.

Integral in Adevarul