Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu a luat nici o masura cu privire la primele-record acordate discretionar de fostul ministru Tudor Chiuariu apropiatilor adusi de el in minister. Predoiu zice ca totul a fost legal.

Ancheta promisa de ministrul Catalin Predoiu referitoare la modul in care predecesorul sau, Tudor Chiuariu, si-a rasplatit prietenii adusi in minister cu stimulente uriase nu s-a lasat cu nici o sanctiune. Predoiu a ajuns la concluzia ca modul discretionar in care Chiuariu si-a premiat lunar acolitii este perfect legal. „Acele stimulente financiare au fost acordate prin ordin de ministru, dintr-un fond aflat la dispozitia ministrului Justitiei. Eu am decis stoparea acestor stimulente pentru a clarifica criteriile pe baza carora se vor acorda pe viitor astfel de prime“, a declarat ieri pentru Cotidianul ministrul Catalin Predoiu. Prin aceasta declaratie, Predoiu recunoaste indirect ca Tudor Chiuariu a acordat primele discretionar.

Cei mai multi bani i-a incasat Iulia Scantei, consilierul ministrului si secretarul general adjunct al ministerului. Ea primea aproape lunar un stimulent de 4.500 de lei, cea mai mare prima incasata fiind de 7.680 de lei. Intre aprilie 2007 si mai 2008, Iulia Scantei a incasat din leafa si stimulente aproape 187.000 de lei, adica 52.000 de euro net, conform declaratiei de avere. Scantei e din Iasi si a fost colega de catedra la Facultatea de Drept cu Tudor Chiuariu.

Alti prieteni de-ai lui Chiuariu adusi in minister pe post de consilieri personali sunt Bogdan Gaurean, Horia Georgescu, Marius Iosif, Constantin Zaharia, Mihnea Iuoras, Andreea Istrati, Dan Diaconescu, Simona Spinaru, Ionut Ciobanu, Luana Moilat, Viorica Rosca, Alexandru Moraru. Acestia erau premiati lunar cu sume cuprinse intre 2.500 si 4.500 de lei. Horia Georgescu, Marius Iosif si Laura Scantei au fost rasplatiti cu cate 4.500 de lei timp de cateva luni, pentru ca au fost numiti de catre Chiuariu membri in Comisia de inventariere a arhivelor si documentelor in lucru apartinand Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA).

Cotidianul