"Romania libera" a descoperit ca patru baieti, cu varsta de pana intr-un an, din comuna giurgiuveana Daia, au fost vanduti de mamele lor unor romi "cu stare" din Sintesti. Femeile au renuntat la odrasle lor pentru sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 lei, dupa cum afirma localnicii. Unul dintre bebelusi ar fi fost dat chiar in schimbul unei paturi. Primarul localitatii este anchetat de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, pentru ca ar fi participat la o astfel de tranzactie.

In comuna Daia din judetul Giurgiu a aparut in ultimul timp o afacere mai putin obisnuita: vanzarea de copii. Dupa cum spun localnicii, mai multe femei sarace si-au vandut baietii mici, cu varsta pana intr-un an, unor tigani bogati din Sintesti, care, disperati ca nevestele le nasteau numai fete, au gasit aceasta metoda pentru a-si proteja averile. In comunitatile de romi exista obiceiul ca la maritisul unei fete parintii acesteia sa-i faca o zestre considerabila. In schimb, baiatul, atunci cand se insoara, aduce in gospodaria parintilor o parte din averea familiei nevestei.

Cum isi justifica insa romii aparitia in gospodarie a micutilor cu ochi albastri? "Am trait in concubinaj cu o femeie romanca, am facut un copil cu ea si, dupa, am fost la notar sa-l recunosc" raspund ei de fiecare data cand sunt intrebati. Vanzarile de copii din Daia sunt cunoscute, de altfel, in zona. Reporterii "Romaniei libere" au vorbit cu oamenii din localitate si au aflat de patru copii "din flori" dati tiganilor de mamele lor pentru sume cuprinse intre 30 si 1.500 lei, sau chiar in schimbul unor produse cu valoare mult mai mica. Cazul a ajuns recent si la Directia de Crima Organizata de la IGP, care a deschis un dosar penal in care este implicat si actualul primar din Daia.

Tranzactia din carciuma

Scandalul copiilor cumparati de tigani a aparut in urma cu cateva luni, in plina campanie electorala pentru alegerile locale. Unul dintre candidatii la fotoliul de primar, Mares Florea, l-a acuzat pe actualul edil, Ionel Moroaca, de faptul ca a fost complice la una dintre tranzactii. Florea a aflat de vanzarea unui copil chiar din carciuma pe care o are in comuna, acolo unde, intr-o seara, ar fi intrat, nitel afumat, cumnatul bulibasei tiganilor din Sintesti, Mares Muresan.

Romania Libera