Va povesteam, saptamina trecuta, cum le percep angajatii OTV spagi mici, mari si chiar mijlocii unor oameni de afaceri interesati sa-si vada cazul prezentat intr-o lumina favorabila la televizor si unor pseudo-cintareti dornici de afirmare. Foarte bine, va veti fi spus dumneavoastra, gindindu-va, poate, ca OTV e un post de haiduci pasionati de jurnalism ieftin care ia banii de piine de la bogati si da circ in direct saracilor. Dar veti vedea, in cele ce urmeaza, ca nu numai in manelarii din Romana vad otevistii pusculite umblatoare.

Bani de la oameni pentru oameni

Nu stim daca vi s-a intimplat vreodata sa dati, in lungile sedinte de zapping in care ajungeti pe programul 58, unde aveti OTV-ul, peste emisiunea umanitara Oameni pentru oameni, prezentata de Marilena Barata. Scopul declarat al emisiunii este sa ajute la stringerea unei sume de bani pentru oameni bolnavi sau cu handicap. Scopul nu tocmai declarat este ca OTV sa mai faca un ban, daca nu cinstit, macar de la niste oameni cinstiti.

Si asta pentru ca nici un caz, oricit de tragic, nu poate intra in respectiva emisiune fara ca bolnavul sau rudele acestuia sa plateasca suma de 5.500 de euro. Cam de la banii astia in sus incepe sa le pese celor de la OTV de semenii lor aflati la necaz, deci. Desigur, OTV face si reduceri pentru grupurile de pacienti: in marinimia lui, accepta prezentarea a doua cazuri in aceeasi emisiune, contra a 2.800 de euro fiecare. Nu se fac, insa, dupa cum va spuneam si inainte, reduceri pentru bolile grave.

O poate confirma George Olteanu, bolnav de distrofie musculara, caruia i s-au cerut, de catre Marilena Barata insasi, 2.800 de euro pentru participarea la emisiune. Marilena Barata explica, de altfel, filosofia despre viata si despre succesul in afaceri a sefului ei, Dan Diaconescu: „Eu il inteleg si pe Dan Diaconescu. El a zis asa: eu platesc niste bani pentru costurile de emisiune. Nu pot sa vin cu bani de-acasa sa platesc un spatiu de emisie pe care nu incasez nimic“.

In orice caz, sper ca ati inteles ideea: daca suferiti de vreo apendicita si aveti chef sa mergeti sa va operati la Viena, sa vedeti si voi Prater-ul, dati 5.500 de euro si apelati cu incredere la OTV. Ce-i drept, cu banii astia ati putea sa va scoateti trei apendice, sa va faceti doua operatii estetice si sa mai cereti si salonul prezidential, in care a fost operat Basescu. Dar va va fi refuzata gloria eterna care urmeaza aparitiei la OTV. Si ati putea trai cu asta?

Dar Dan Diaconescu are si o scuza pentru preturile piperate la spaga: tarifele de publicitate, care nu-l prea ajuta sa-si cumpere nici macar un deltaplan, ce sa mai spunem de un avion decapotabil. Apropo, daca aveti vreun vin sau vreo tuica din productia proprie carora vreti sa le faceti reclama, va costa 5.000 de euro sa le popularizati timp de 30 de secunde cum stiti mai bine, in direct, la emisiunea lui Dan Diaconescu. Iar daca nu a fost un an bun, puteti sa le faceti de ris la matinal sau la buletinele de stiri pe bani mai putini, cam 1.000 de euro pentru 30 de secunde.

Academia Catavencu