Istvan Haller, secretar de stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, acuza Guvernul ca de trei ani intarzie cu buna stiinta aplicarea unei sentinte a CEDO in cazul conflictului interetnic de la Hadareni.

Istvan Haller acuza Guvernul ca intarzie de trei ani sa aloce bani pentru punerea in aplicare a sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Hadareni, localitate din judetul Mures, unde in 1993 a izbucnit un conflict intre locuitorii romani majoritari si cei de etnie roma, in urma caruia au murit patru oameni si au ars 14 case. Fortele de ordine au stat atunci deoparte, deoarece cei care erau batuti si incendiati in case erau de etnie roma. In 2005, CEDO a condamnat Romania la despagubiri pentru localnicii afectati, dar a si obligat Guvernul sa finanteze un program de investitii in zona Hadareni: infrastructura, gradinite, inlocuirea caselor distruse si o hala industriala care sa genereze locuri de munca pentru localnici, indiferent de etnie.

Acest lucru nu s-a intamplat decat partial: Guvernul s-a achitat de despagubirile banesti pentru localnici, dar intarzie in fiecare an sa dea banii pentru investitii. In semn de protest, secretarul de stat, Istvan Haller, a intrat de ieri in greva foamei: "Au trecut mai bine de 15 ani de la acel eveniment si trei ani de la sentinta CEDO. Aproape zilnic am incercat sa rezolv aceasta problema pe cai oficiale. Nu se mai poate ca Guvernul sa isi bata joc de cetatenii Romaniei si de o decizie a CEDO. Mi s-a umplut paharul!".

Integral in Romania libera