Lansarea gazoductului South Stream, amanata cu cel putin doi ani. Gigantul energetic rus Gazprom va amana cu cel putin doi ani inceperea livrarilor de gaze naturale prin gazoductul South Stream (concurentul direct al proiectului european Nabucco), se arata intr-un raport publicat de ziarul economic rus Vedomosti, in editia sa de vineri, si citat de Novinite. Desi directorul companiei, Aleksei Miller, insista in ianuarie ca South Stream va deveni operationala in 2013, publicatia rusa citeaza 'Planul general de dezvoltare a sectorului de gaz pana in 2030' elaborat de Gazprom, document ce prevede ca livrarile de gaze naturale prin South Stream ar trebui sa inceapa abia in 2015. Planul general mentioneaza de asemenea, in premiera, capacitatea proiectata a conductei, de 31 miliarde de metri cubi pe an. Potrivit unui analist economic rus citat de publicatia rusa, intarzierea lansarii South Stream ar permite proiectului concurent Nabucco, finantat de Uniunea Europeana si prevazut sa intre in functiune in 2013, sa se impuna pe piata Europei Centrale, iar Rusia si Gazprom vor fi atunci fortate sa-si reconsidere planurile referitoare la South Stream.

Mesajele radioteleviziunii britanice de avertizare a populatiei in cazul unui atac nuclear, date publicitatii. Un scenariu secret, conceput in anii '70, releva ca BBC intentiona sa transmita mesaje de linistire a populatiei Marii Britanii, in eventualitatea izbucnirii unui razboi nuclear, indemnandu-i pe britanici sa ramana in casele lor si sa pastreze rezerve de apa si alimente. Documentul, facut public vineri de Arhivele Nationale, a fost elaborat de BBC impreuna cu diferite ministere si continea instructiuni si mesaje de avertizare, destinate ascultatorilor, precum "stati calmi, nu va parasiti locuintele" sau "mijloacele de comunicatii au fost grav avariate, numarul victimelor si amploarea pagubelor nu sunt cunoscute inca". De asemenea, documentul continea o recomandare ca jurnalistul care anunta acest mesaj sa fie o voce familiara britanicilor, pentru a-i linisti, noteaza BBC.

Ucraina neaga livrarea de arme catre Georgia. Seful societatii de stat pentru armament Ukrspetsexport, Serhiy Bondarchuk, a respins categoric acuzatiile formulate de premierul rus Vladimir Putin, care a declarat ca Ucraina a trimis armament si personal militar in Georgia in timpul conflictului ruso-georgian din august, relateaza Reuters. "De la inceptul conflictului armat din Georgia, Ucraina nu a livrat niciun cartus. Daca exista vreo urma de indoiala in acest sens, o ancheta va trebui demarata. Declaratiile domnului Putin sunt pur si simplu neadevarate", a sustinut directorul companiei vineri, intr-o declaratie de presa. Premierul rus Vladimir Putin a calificat joi drept "crima" livrarile de arme ucrainene Georgiei, declaratie facuta dupa intalnirea cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko.

Ziarista americana, concediata pentru ca a purtat un tricou pro-Obama. Jurnalista Karen Dinkins, de la radio WWJ din Detroit, SUA, a fost concediata pentru ca a purtat un tricou pro-Obama, in timp ce transmitea de la un miting electoral al candidatului democrat, informeaza The Detroit News. Contactata telefonic, Dinkins, care a lucrat in cadrul postului de radio timp de 13 ani, a recunoscut ca a fost concediata, dar nu a vrut sa comenteze decizia sefilor sai. Georgeann Herbert, directorul de programe la WWJ, a sustinut intr-o declaratie ca Dinkins a fost concediata pentru ca a compromis obiectivitatea postului. "Credibilitatea postului nostru in fata ascultatorilor sta in independenta redactiei noastre. WWJ nu favorizeaza niciun candidat sau partid. In timp ce ne incurajam angajatii sa isi exercite drepturile lor de cetateni, asteptam de la ei sa fie atenti la orice posibil conflict de interese atunci cand relateaza stirile", a declarat directorul WWJ.

Pensionarii bulgari vor primi leafa pentru a avea grija de nepoti. Pensionarii bulgari, care in mod traditional au grija de nepoti in timp ce parintii acestora sunt la lucru, vor primi, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economie pentru acest lucru, potrivit unei noi legi, relateaza agentia bulgara Focus News. Parlamentul bulgar a adoptat joi un amendament la legea de incurajare a muncii, care prevede "ajutarea tinerilor pentru a face fata mai bine angajamentelor lor profesionale si familiale". Afectata de criza demografica, Bulgaria a adoptat deja masuri in acest sens in 2006, cand a introdus cel mai lung concediu parental din UE, 315 zile, remunerate cu 90% din salariu. Noul amendament va permite unui bunic sa se ocupe de ingrijirea nepotului, pana cand acesta din urma implineste 3 ani, in schimbul unui salariu de 240 de leva (123 de euro), pe langa pensie. Masura constituie un ajutor pentru pensionari, in conditiile in care o pensie medie este de doar 120 de euro.

Guvernul Georgiei l-a numit pe Iosif Stalin drept "dusman al poporului georgian". Reprezentantii Guvernului Georgiei l-au numit pe Iosif Stalin drept "dusman al poporului georgian" si s-au pronuntat pentru mutarea monumentului acestui conducator, aflat in centrul orasului Gori, la Casa-muzeu "Iosif Stalin", situata la cativa zeci de metri de Piata Centrala. "Stim foarte bine ca Iosif Stalin a fost unul din fondatorii Uniunii Sovietice si ideologul acesteia, ucigasul a milioane de oameni, inclusiv georgieni", a declarat vineri ministrul de stat georgian pentru integrare europeana, Grigori Baramidze, potrivit agentiei Interfax, citata de Rador.