Fata de anul trecut, pe „lista neagra“ au fost adaugate noua rase si au fost sterse alte trei. Fermierii deruleaza programe speciale ca sa le salveze.

Aproape 100 de rase si specii de animale, majoritatea din categoria celor domestice, sunt, astazi, pe cale de disparitie. Printre ele se numara 52 de rase de gaini, 13 rase de oi, doua de capre si 19 de pesti, alaturi de bivolul romanesc, nurca, dihor, vulpea polara si cea arginitie.

Ministerul Agriculturii publica anual lista raselor de animale aflate in stare critica. Fata de 2007, pe „lista neagra“ au fost adaugate noua rase: doua de oi, sase de pasari si una de pesti. In schimb, alte trei rase au fost sterse din acest clasament pesimist: lupul, o specie de ovine si una de pasari.

Populatiile de animale cele mai amenintate cu disparitia sunt cele care numa ra mai putin de 100 de femele, ne-a explicat Ion Rosu, seful Directiei Politici de Piata in Sectorul Zootehnic din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). In acest moment, risca cel mai mult sa-si inceteze existenta „rasele indigene de bovine Sura de Stepa, cu un efectiv de 45 de capete si de porcine Mangalita, cu un efectiv de 65 de capete, dar si rasele de ovine importate Merinos Australian - 89 de capete, Polwarth - 24 de capete si Suffolk - 21 de capete“, ne-a declarat Rosu.

Animalele protejate nu dispar

Pentru a scapa aceste specii de la moarte, crescatorii de animale si pasari, organizati in asociatii de protejare a speciilor, intocmesc programe de protejare. Aceste „programe de conservare si utilizare“ contin un set de masuri pe o perioada de cinci ani care urmaresc mentinerea stabilitatii genetice a populatiei de animale respective prin reproductie, evitarea consangvinizarii (cand se imperecheaza animale inrudite - n.r.), inmultirea animalelor si raspandirea lor la un numar cat mai mare de fermieri, a precizat Ion Rosu. Ulterior, Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie isi da acordul pe aceste programe si trebuie sa le verifice permanent.

Integral in Evenimentul Zilei