Un judecator federal a ordonat eliberarea chinezilor musulmani de la Guatanamo Bay. Judecatorul federal, Ricardo M. Urbina, a ordonat, marti, administratiei Bush sa-i elibereze imediat pe cei 17 chinezi musulmani care se afla inchisi la Guatanamo Bay de 7 ani si sa le permita sa locuiasca in SUA, intrucat acestia nu mai sunt considerati combatanti inamici. Aceasta este pentru prima data cand o curte americana respinge argumentele guvernului si ordona eliberarea unor detinuti de la Guatanamo Bay, de la deschiderea centrului de detentie, in 2002, scrie The New York Times.

India pregateste prima sa misiune spre luna. India va lansa o racheta proprie, fara echipaj, in prima sa misiune catre Luna. Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO) a anuntat, marti, ca va lansa nava spatiala Chandrayaan-1 pe data de 22 octombrie, in cazul in care conditiile meteo sunt favorabile. Nava trebuia sa fie lansata in aprilie, insa lansarea a fost amanata, in repetate randuri, din cauza unor probleme tehnice. Chandrayaan-1 ar trebui sa orbiteze timp de doi ani in jurul lunii, timp in care va incerca sa obtina informatiile necesare realizarii unui atlas al lunii si va analiza compozitia solului acesteia, scrie TimesOnline.

China a declarat ca spera ca Premiul Nobel pentru Pace sa fie castigat de "persoana potrivita", in contextul in care doi disidenti chinezi sunt pe lista favoritilor. Premiul Nobel pentru Pace urmeaza sa fie decernat vineri, la Oslo. Potrivit Ministerului de Externe chinez, unele alegeri din trecut nu au fost in concordanta cu scopul Premiului Nobel pentru Pace, de a promova pacea mondiala si progresul umanitatii. Pe lista de anul acesta se afla disidentii Hu Jia si Gao Zhisheng, iar Stein Toennesson, de la Institutul de Cercetare pentru Pace din Oslo, a declarat ca este foarte probabil ca premiul sa fie acordat unui disident chinez, scrie BBC.

Bulgaria a abuzat de fondurile europene. Fondul National destinat Infrastructurii Rutiere din Bulgaria (NRIF) a aprobat 21 de proiecte, in mod ilegal, din fondurile Uniunii Europene, destinate programelor de dezvoltare regionala. Aceasta informatie a fost facuta publica marti, de catre presedintele Comisiei de Monitorizare a NRIF, Ivan Atanasov. Totalul fondurilor distribuite ilegal din programele europene este estimat la 500 de milioane de leva, scrie Novinite.

China intrerupe legaturile militare cu SUA. China a anulat mai multe acorduri militare cu Statele Unite, in semn de protest fata de decizia americanilor de a vinde Taiwanului arme in valoare de 6,5 milioane de dolari. China a anuntat ca nu va mai permite efectuarea vizitelor militare, navele maritime americane nu vor mai putea ancora in porturile chinezesti, iar intalnirile pe tema impiedicarii raspandirii armelor de distrugere in masa vor fi amanate pe o perioada nedefinita, scrie The Telegraph.

Internetul, vinovat de escaladarea conflictelor rasiale. Procurorul General al Rusiei, generalul Viktor Grin, a lansat un atac dur la adresa site-urilor pe care le considera direct vinovate de accentuarea sentimentelor rasiste si nationaliste in intreaga lume. Numai in Rusia, a mentionat oficialul rus, exista peste 500 de site-uri care incita la violente interetnice. Viktor Grin a prezentat un raport in care semnaleaza existenta unor site-uri web care ofera instructiuni pentru fabricarea explozibililor si care descriu amanuntit modul in care poate fi plasata o bomba pentru a cauza cat mai multe victime, scrie Descopera.