Blocurile comuniste, risipitoare de energie, au fost refacute si contorizate in ultimii 13 ani, pe cheltuiala locatarilor, fara ajutor de la stat sau subventii la caldura. O legislatie simpla si ferma, implementata din timp, a stat la baza democratizarii cu succes a sistemului centralizat de incalzire din blocurile comuniste. Oamenii au fost obligati sa-si reabiliteze termic blocurile, sa-si puna contoare si repartitoare de costuri, pe banii lor, iar azi nu beneficiaza de niciun ajutor de incalzire de la stat. Cum au reusit cehii si noi nu? Prin disciplina si educatie.

Nimeni nu si-a pus centrala proprie in bloc, rau-platnicii nu pun in primejdie incalzirea sau dusurile vecinilor cu datoriile lor, iar cei care vor sa triseze sistemul sunt rapid descurajati de aceeasi legislatie cuprinzatoare.

Asociatia de locatari, in Cehia, se cheama „cooperativa“. In anii de glorie ai socialismului, oamenii se asociau in cooperative, puneau la un loc niste avansuri si incepeau sa-si construiasca blocuri. Dupa ce se mutau, cooperativa traia in continuare pentru administrarea noilor imobile. Dupa caderea comunismului, cooperativele au supravietuit, adaptandu-se la piata.

Integral in EvZ.