Proprietarii de locuinte vor fi obligati sa isi asigure casele impotriva dezastrelor naturale, mai precis in cazul cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, informeaza Realitatea TV. Deputatii au aprobat miercuri un proiect de lege pe aceasta tema. Proprietarii vor trebui sa incheie politele de asigurare in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.

Suma pe care o vor plati anual proprietarii este cuprinsa intre 10 si 20 de euro in functie de tipul locuintei, iar suma asigurata ce poate fi acordata unei persoane in cazul unui dezastru va fi cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro.

Nu vor beneficia de asigurare cei care fac modificari in locuinta fara autorizatie si afecteaza structura de rezistenta a acesteia.

Potrivit legii, tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, sustine NewsIn.

De asemenea, in cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte. Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, la data intrarii in vigoare a legii, au largit sau modificat locuintele fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea autorizatiei, afectand structura de rezidententa a locuintelor si favorizand expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii riscului asigurat.

Cotidianul