Victorel Lupu, directorul Directiei Finantelor Locale din subordinea Primariei Iasi, sustine ca detine o casa de 285 metri, intr-o zona marginasa a orasului, a carei valoare o estimeaza la circa 60.000 de euro, dar pe care o trece in declaratia de avere ca avand o valoare impozabila de 483.533 lei (adica dublu).

"Am facut-o in regie proprie, am prins si o lege prin care am primit inapoi 150 de milioane de lei si, in plus, atat eu, cat si baiatul meu am dat o mana de ajutor la ridicarea casei. Daca ar fi sa o vand, nu as cere mai mult de 2,5 miliarde de lei pe ea. Am apelat la o firma de constructii, insa materialele au fost cumparate de mine", a povestit Victorel Lupu modul in care a reusit sa ridice o vila pe care este gata sa o vanda cu aproximativ 200 de euro pentru un metru patrat construit. Alaturi de casa, Victorel Lupu a mai reusit sa agoniseasca si cinci parcele de teren, doua dintre ele, cu o suprafata totala mai mare de un hectar, fiind amplasate in comuna Miroslava, o zona suburbana a Iasiului in plin avant imobiliar.

Si in declaratia de avere a profesorului universitar dr. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii Agronomice din Iasi, apare o casa care poate fi considerata ca modesta de cel care vede valoarea declarata de doar 42.000 de euro. Mai precis, rectorul Jitareanu si-a ridicat in 2003 o vila de 128 de metri patrati pe Aleea Sadoveanu, putin mai sus de Dealul Copoului. "Aleea Sadoveanu este o zona la fel de buna ca si Copou, unde metrul patrat pentru o vila noua ajunge la 800 de euro, iar terenurile sunt evaluate la 150 de euro metrul patrat", a explicat Gigi Guti, directorul unei agentii imobiliare iesene. Altfel spus, numai casa costa cel putin 100.000 de euro, iar terenul alte 50.000 de euro. Totalul este aproape de patru ori mai mare decat suma trecuta in declaratia de avere.

Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi, Anton Dobos, impreuna cu sotia sa, Camelia Dobos, directorul Trezoreriei Municipiului Iasi, au reusit sa achizitioneze din sumele incasate ca salarii sau stimulente pentru rezultatele profesionale obtinute o vila in cartierul I. C. Bratianu, construita de firma deputatului PNL Relu Fenechiu. "Am luat un credit de la Volksbank, in anul 2005, in valoare de 40.000 de euro si un imprumut privat de 15.000 de euro, dupa care am facut o refinantare de 10.000 de euro de la Volksbank, sume care acopera exact valoarea casei mele", a raspuns Anton Dobos.

Profesorul Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii "Sf. Maria" din Iasi, candidat al PNL pentru Parlamentul Romaniei, a adunat o avere declarata de 80.000 de euro. Valorile imobilelor trecute in declaratia sa de avere contrazic flagrant piata imobiliara locala, o casa de vacanta fiind pretuita, de exemplu, doar la 17.000 de euro, suma cu care poate fi achizitionata cel mult o rulota la mana a doua. Patrimoniul imobiliar de doar 80.000 de euro al medicului iesean cuprinde in primul rand 500 metri patrati de teren si o casa de vacanta langa lacul Dorobanti, supranumit "Snagovul Iasiului", unde metrul patrat de teren ajunge si pana la 150 de euro. Pe lista proprietatilor sale imobiliare se mai afla un apartament evaluat la doar 12.000 de euro, un spatiu comercial de 18.000 de euro, o alta casa de vacanta la Durau, de 17.000 de euro, si inca o casa de locuit la Iasi, de 14.000 de euro.

Romania Libera