Antarctica va fi populata cu refugiati pana in anul 2030, iar Jocurile Olimpice se vor desfasura exclusiv in spatiul virtual, arata cateva scenarii exotice despre consecintele incalzirii globale. Aceste perspective radicale au fost elaborate de cercetatori ai grupului de reflectie britanic Forum pentru Viitor si ai Laboratoarelor Hewlett-Packard, cu scopul de a deschide o dezbatere asupra modurilor in care putem evita cele mai rele efecte ale schimbarii climei.

„Inca mai avem sansa de a schimba viitorul. Istoricii de atunci vor vorbi despre «anii schimbarii climei». Ei vor privi generatia noastra fie ca pe una eroica, fie cu neintelegere si dezgust, asa cum ne uitam noi la cei care au permis sclavia“, a declarat pentru Reuters Peter Madden, presedintele Forumului.

Doua dintre scenarii debordeaza de optimism, prevazand rezolvarea crizei climatice prin mijloace tehnologice. Spre exemplu, Sahara devine verde gratie unor instalatii de desalinizare actionate de energie solara, iar tarmul estic al Statelor Unite este protejat de un zid din eco-beton, care genereaza electricitate din energia valurilor si a mareelor. Un alt scenariu prevede ca pretul emiterii de dioxid de carbon devine atat de mare, incat oamenii abandoneaza masinile si se deplaseaza doar cu bicicletele. Centrul Australiei si statul american Oklahoma sunt si ele abandonate, iar sportivii participa de acasa la ciberolimpiade, avand miliarde de spectatori virtuali.

Evenimentul Zilei