Un roman il invinge pe nesuferitul Domn Dobanda. Un profesor de istorie a castigat procesul pe care l-a intentat unei banci pentru ca aceasta i-a majorat discretionar dobanda la un credit, invocand doar „conditiile pietei”. Baza legala a procesului - Legea 193/2000. Clientii bancilor pot ataca in justitie, cu sanse reale de reusita, celebra clauza contractuala care permitea bancilor sa majoreze oricand si oricum dobanda la creditele existente deja in sold. O demonstreaza o decizie a Judecatoriei Buzau potrivit careia clauza standard prin care banca „isi rezerva dreptul de a majora dobanda in functie de conditiile pietei” este abuziva, intrucat este prea vaga si nu prezinta clientului „un motiv intemeiat” pentru respectiva majorare, scrie Cotidianul.

Ministerul Sanatatii stabileste ce bolnavi trebuie lasati sa moara. Ministerul Sanatatii a stabilit, intr-un proiect de ordin, criteriile de acceptare a bolnavilor in sectiile de Terapie Intensiva. Potrivit prevederilor actului normativ, bolnavii aflati in faze terminale, cei cu sanse mici de supravietuire si pacientii la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabile nu vor fi primiti in sectiile ATI. Proiectul descrie si factorii de care depinde admisia in terapia intensiva, care sunt: diagnosticul, gravitatea bolii, varsta, boli coexistente, rezerva fiziologica, pronosticul, precum si dorinta pacientului, scrie Gandul.

Politistul Dragan, traficant si paznic de curve. Un agent de la Sectia 4 Politie din Timisoara, Vasile Dragan, a fost, ieri, pus sub acuzare de procurorii de la „Crima Organizata“ pentru trafic de persoane, proxenetism si trafic de minori. Ancheta a inceput in urma cu mai bine de doua luni, cand politistii de frontiera de la IJPF Timis au intrat pe firul unei retele de trafic de persoane, capul fiind patronul unui bar de noapte din Timisoara, Ioan Firuta. Acesta a fost prins in flagrant la inceputul lunii septembrie, dupa ce a vandut cu 800 de euro, unui agent sub acoperire, o prostituata. Investigatiile ulterioare au dovedit faptul ca Firuta beneficia de sprijinul agentului Dragan, scrie Gandul.

Romania a devenit tara supravietuitorilor HIV-SIDA. In Romania, pacientii diagnosticati cu HIV-SIDA au rata cea mai mare de supravietuire din Europa Centrala si de Est. Mai mult de jumatate dintre pacientii depistati in anii ’90 cu acest virus sunt acum in viata si datorita accesului la schemele moderne de tratament, in conditiile in care in anii ’90 speranta de viata era de doar trei luni. Datorita noilor tratamente intrate pe piata, boala nu mai inseamna o condamnare la moarte, ci o afectiune cronica in care cantitatea de virus din sange se poate reduce pana la un nivel nedetectabil, scrie EvZ.

Apocalipsa meteorologica, publicata in Monitorul Oficial. Romania ar putea fi invadata de specii exotice de animale si se va confrunta cu fenomene meteorologice extreme in zonele urbane daca autoritatile nu vor respecta avertizarile din Ghidul schimbarilor climatice, scrie Cotidianul.

Tastaturile pot fi “ascultate” de hackeri de la 20 de metri distanta. Doi doctoranzi elvetieni in securitatea datelor de la Universitatea Politehnica Lausanne au demonstrat ca acest lucru este posibil prin dezvoltarea a patru atacuri virtuale diferite, care functioneaza pe o varietate de tipuri de tastaturi. Hackerii ar putea afla de la o distanta de 20 de metri departare ceea ce tasteaza o persoana care foloseste un calculator, analizand semnalele electromagnetice produse de fiecare tasta in parte, scrie Cotidianul.

„Baiatu’ tatei” ucide pe zebra. Fiul unui om de afaceri din Timisoara a omorat o batrana pe trecerea de pietoni, apoi a fugit. Flavius Raul Borca (19 ani) se afla la volanul unui BMW seria 5 si obtinuse permisul de conducere in urma cu un an. Acum cinci ani, fratele sau si-a pierdut viata intr-un accident, scrie Adevarul.

Economistii acuza: buget fantezist pe timp de criza. Desi FMI a cerut statelor sud-est europene sa schiteze planuri de prevenire a crizei economice, proiectul de buget pe 2009 al Guvernului Tariceanu este "fantezist" si nu da semne ca se bazeaza pe vreun astfel de plan. O risipa de bani ca cea din ultimul an si perspectiva unor majorari salariale in bloc ar fi greseli majore care ar arunca Romania in haos economic. Premierul are de gand sa tempereze aceste porniri, dar se bazeaza pe cifre economice mult prea optimiste, spun specialistii, scrie Romania libera.

Citeste in Revista presei si:

Educatia lui Basescu (de Sabina Fati)

Breaking news cu Mihaela Radulescu (de Cristian Teodorescu )

Operatiunea „Ocuparea centrului“ (V) (de Horia Roman-Patapievici )