Un traficant de droguri roman a fost condamnat in Austria, rusii se tem sa nu piarda depozitele depuse la banci, Sarkozy vrea sa infiinteze un nou fond suveran, iar automobile Daimler inregistreaza cifre de afaceri dezastroase. Ziarele internationale continua sa scrie si astazi despre efectele crizei, astfel ca The Guardian atrage atentia ca vanzarile de alimente sufera scaderi vertiginoase, iar El Mundo scrie cum constructorii spaniol pariaza pe investitiile din Romania pentru a scapa de problemele financiare.

Financial Times: Sarkozy vrea sa infiinteze un nou fond suveran

Presedintele francez Nicolas Sarkozy intentioneaza sa dezvolte un fond strategic de investitii care sa impiedice companiile din Republica sa cada in mainile pradatorilor straini. Noul fond va fi administrat de Caisse des Dépôts et Consignations, deja existentul fond suveran al Frantei si va fi, conform presedintelui Sarkozy, mai activ, mai ofensiv si mai mobil in apararea activelor instrustriale ale tarii. Sarkozy nu a precizat cat de mare va fi acest fond, insa a spuns ca el va fi finantat din resursele proprii ale Caisse des Dépôts, iar la nevoie va avea acces si la resursele publice.

Noe.orf: Traficant de droguri roman, condamnat in Austria

Un roman de 42 de ani a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, pentru trafic de droguri. Sentinta a fost data de tribunalul din Korneuburg (Austria) si nu este inca definitiva, scrie situl televiziunii austriace noe.orf.at. Romanul a fost acuzat de a fi traficat pe piata neagra droguri in valoare de 14 milioane de euro, aduse din Costa Rica in Austria. Asupra lui planeaza suspiciunea de a fi unul dintre capetele unei retele internationale de trafic de droguri, de 13 oameni.

Drogurile erau impachetate in pungi de cafea, aduse din Costa Rica in Europa si apoi transportate in pachete de 3-4 kilograme, prin curieri, din Italia in Austria. In luna mai a acestui an, 12 traficanti au fost condamnati in Italia si Austria, la mai multi ani de inchisoare.

Al doilea roman care a aparut pe banca acuzatilor din Korneuburg in 16 octombrie, in afacerea cu drogurile, a fost eliberat din lipsa de dovezi. (Dani Rockhoff – Germania)

Eho Moskovi: Peste 40% din deponentii bancilor din Rusia se tem sa nu piarda depozitele depuse la banci

Peste 40% din deponentii bancilor din Rusia se tem sa nu piarda depozitele depuse la banci, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de VTIOM (Centrul de sondare a opiniei publice din Rusia). Deponentii sunt ingrijorati cel mai frecvent din cauza instabilitatii politice si economice. De asemenea, acestia se tem de falimentarea bancii. Cetatenii rusi sustin ca cea mai sigura metoda de a pastra banii este de a investi banii in proprietati imobiliare, in aur si obiecte de valoare, precum si pastrarea lor la Banca de Economii din Rusia, Sberbank.

The Guardian: Vanzarile de alimente sufera scaderi vertiginoase in Marea Marea Britanie

Vanzarile de alimente au cunoscut cea mai mare scadere din ultimii 20 de ani, in trimestrul al treilea din 2008, ca urmare a reducerii veniturilor disponibile ale britanicilor, a cresterii somajului si a temerilor de recesiune. Se asteapta ca cifrele oficiale care urmeaza sa fie publicate vineri sa confirme scaderea economica din perioada iulie-septembrie, prima de dupa 1990. Oficiul de Statistica din Regat a anuntat ca volumul vanzarilor de alimente din Marea Britanie a scazut in trimestrul al treilea cu 0,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare scadere de cand acest indicator a inceput sa fie calculat in 1986. Deasemnea in august si in septembrie, vanzarile din retail cu fost mai mici cu 0,4%.

El Pais: Necazuri soptite in noapte

Functionarii din cadrul birourilor pentru somaj din regiunea Torrejon de Ardoz, Spania, sunt asaltati de persoanele care vin sa-si depuna actele pentru somaj, acestia fiind in imposibilitatea de a face fata situatiei. Un reportaj realizat de cotidianul spaniol El Pais descrie temerile si necazurie persoanelor care stau la rand in fata oficiilor pentru somaj. Printre cei intervievati, se numara si romani care isi spun necazurile ziaristilor spanioli: Cristina, o tanara de doar 26 de ani povesteste cum a fost data afara de la o fabrica de piese auto, iar in acest moment nu are cu ce sa-si achite datoriile care ajung la circa 1.500 euro pe luna.

Handelsblatt: Cifre de afaceri dezastroase pentru constructorul de automobile Daimler

Constructorul de automobile Daimler a inregistrat in trimestrul trei al acestui an „cifre dezastruoase, iar ca urmare, actiunea sa la bursa a intrat pe montagne-russe (Achterbahn)“ scrie azi Spiegel, in editia sa online. Producatorul Mercedes-ului a fost astfel nevoit sa-si rectifice estimarea de profit pentru a doua oara, in acest an. Cea actuala „se ridica la 6 miliarde de euro“ a declarat concernul german joi, la Stuttgart. Cifra de afaceri a Daimler a scazut de la 25,7 la 23,8 miliarde euro.

Presedintele consiliului de administratie al Daimler, Dieter Zetschke, comunicase in vara prima rectificare in minus a profitului estimat pe 2008, de la 7,7 la 7 miliarde de euro. Intr-o scrisoare adresata angajatilor firmei si publicata azi de cotidianul Handelsblatt, seful Daimler spune: „Economia mondiala se afla intr-o stare de exceptie. Criza financiara globala a atins si economia reala – iar industria automobilelor e puternic afectata. Aceasta o reflecta si cifrele noastre din trimestrul al treilea“. (Dani Rockhoff – Germania)

El Mundo: Constructorii spanioli pariaza pe investitiile din Romania pentru a scapa de criza

Mai multe firme de constructii spaniole pariaza pe investitiile lor in Romania ca salvare de criza pe care o cunoaste sectorul constructiilor in Spania. In aceasta situatie se afla Martinsa-Fadesa, care si-a declarat falimentul in Spania si care e instalata de cativa ani in Romania, dar si firma Belenus care s-a instalat pe piata din Romania in urma cu sase luni.

Atat administratorul dela Belenus, Daniel Alvarez, ca si Pablo Perez, director la Martinsa-Fadesa in Romania, au declarat ca in aceasta tara din Est au multe facilitati pentru investitii. Ambele firme au ansambluri de locuinte in Bucuresti, capitala Romaniei, ca si in orasele apropiate. Pretul locuintelor variaza intre 1.500 - 2.500 de euro pe metru patrat.