In pat cu dusmanul Adrian Paunescu Adulterin, poet oportunist cu false puseuri suicidale: asa il descria, in 1969, poeta Constanta Buzea pe Paunescu. Fostul ei sot sustine ca totul e „o imaginatie bogata a unei femei triste“. „La inceputuri el imi paruse un gladiator in arena. (…) Ardoarea de a se afirma ca poet, ca lider, ca cel mai-ul generatiei. In intimitate neglijent, cu ticuri marunte de proasta crestere. In lume manierat, se controleaza, se abtine“. Ultimul numar din „Romania literara“ include cateva pagini polemice din jurnalul Constantei Buzea, scrise in 1969, scrie Cotidianul.

Criza economica loveste Romania in primavara Adevarata criza economica va lovi Romania in 6-7 luni, dupa ce contractele aflate acum in derulare, semnate in vremurile bune, se vor fi incheiat, a declarat Dorin Mantescu, directorul Directiei de evaluare a veniturilor bugetului din Ministerul Finantelor, in cadrul unui seminar organizat de minister. „De obicei, economia noastra reactioneaza cu o intarziere de sase-sapte luni la ce se intampla in Uniune. Asa ca prin al doilea trimestru al anului vom resimti noi criza economica. Acum e relativ liniste datorita contractelor incheiate inainte de izbucnirea crizei“, a spus Mantescu, citat de Cotidianul.

„Afacerea Posta“ a pornit de la Integritate Un membru al Consiliului National de Integritate (CNI) a fost pus sub acuzare de procurorii anticoruptie, in dosarul „Posta“, alaturi de fostii ministrii ai justitiei si comunicatiilor, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy. Potrivit anchetatorilor - care au stabilit ca prejudiciul cauzat statului in aceasta „afacere“ se ridica la 15.000.000 de euro - in momentul in care a comis faptele, Lefter Zaharia (care da acum lectii de integritate nu doar demnitarilor, ci si functionarilor publici) era consilier al ministrului Chiuariu, scrie EvZ.

Razboiul plafoanelor pentru medicamente In timp ce Casa de Asigurari spera ca medicii de familie sa prescrie medicamente ieftine, doctorii sustin ca multi bolnavii vor ramane fara tratament. Mutarea plafoanelor pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie, care urmeaza sa se aplice din 2009, ar putea lasa multi bolnavi fara tratament, daca fondurile se vor termina inainte de sfarsitul lunii, sustin medicii de familie. Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca se vor face economii importante la bugetul sanatatii, intrucat medicii vor fi nevoiti sa prescrie mai multe medicamente ieftine, afirma EvZ.

„Vand rinichi de nefumator si antialcoolic. Rog seriozitate“ Cristina isi vinde un rinichi cu 20.000 de euro ca sa aiba bani de facultate. Dana Aurelia cere 30.000 de euro pe rinichi, dar se grabeste si lasa din pret. Cristi isi vinde un plaman cu 10.000 de euro ca sa achite o datorie. Donatorii contra cost, fosti sportivi de performanta, sustin ca sunt sanatosi tun; mii de romani isi vand organele la mica publicitate. Desi legislatia care incrimineaza traficul de organe este extrem de severa, la nivelul Politiei Romane nu exista structuri specializate pe acest tip de infractiuni. Surse din cadrul IGPR ne-au declarat ca, in cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO), la Directia de Combatere a Traficului de Persoane (DCTP), exista doar cativa ofiteri care au, printre alte atributiuni, si combaterea traficului de organe, scrie Gandul.

Transportatorii reclama la CE abuzurile facute de vamesii unguri Romania si Bulgaria, a reclamat la Comisia Europeana abuzurile la care sunt supusi transportatorii pe teritoriul Ungariei. Declaratia a fost facuta, ieri, de ministrul transporturilor, Ludovic Orban, transmite NewsIn. „Am ridicat problema la sedinta de guvern romano-maghiara. Impreuna cu ministrul bulgar, am trimis o scrisoare la Comisia Europeana, in care am reclamat abuzurile facute de unguri. La ultima discutie pe care am avut-o cu ei le-am spus asa: daca nu schimbati stilul de tratament la care ii supuneti pe soferii romani, toti soferii maghiari vor beneficia de principiul «ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, pana va linistiti si voi si suportati presiunea soferilor»”, a declarat Ludovic Orban. Ministrul transporturilor a afirmat ca ar exista o „comanda” a partii maghiare de a-i amenda pe soferii romani, bulgari si turci. Transportatorii romani au reclamat de mai multe ori ca sunt supusi unui tratament discriminatoriu din partea autoritatilor de control din Ungaria, scrie Gardianul.

„Comoara“ din pivnita lui Cioran Soarta manuscriselor filosofului roman este disputata in instanta, la Paris, de biblioteca Doucet si patroana unei firme de curatenie. Cele 30 de caiete ale lui Emil Cioran, scrise in franceza si romana si descoperite in casa lui din Franta, in 1997, valoreaza, in prezent, un milion de euro, scrie Adevarul.

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei nr. 2005/89, procedura ce a intrat in a doua etapa. In document se arata faptul ca Romania trebuia, pana la 24 februarie 2008, sa transpuna integral in legislatia nationala prevederile Directivei 2005/89 privind masurile menite sa garanteze siguranta aprovizionarii cu electricitate si investitiile in infrastructura. Cum termenul de transpunere a prevederilor directivei a fost depasit, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva Romaniei pentru depasirea termenului de transpunere in legislatie a prevederilor Directivei 2005/89 privind masurile care sa garanteze siguranta aprovizionarii cu electricitate si investitiile in infrastructuri. Data limita a fost 24 februarie, scrie Adevarul.

Citeste in Revista Presei si:

Va mai intereseaza lupta cu coruptia? (de Mircea Marian)

Obamism si socialism (de Traian Ungureanu)

Economia romaneasca, intre globalizare si Evul Mediu (de Ovidiu Pecican)