Presa internationala: Casa Regala din Spania drege oalele sparte de Regina Sofia; nazismul provoaca divergente intre Germania si Italia; bancile din Franta fuzioneaza pentru a scapa de criza financiara, iar moneda euro ar putea fi o solutie pentru criza din Europa de Nord
Noul presedinte al Statelor Unite trebuie sa intervina imediat dupa alegerea sa pentru a da o directie lumii intregi in conditiile crizei financiare, a spus luni premierul britanic Gordon Brown.
Primul ministru a facut aceste remarci la o conferinta petroliera desfasurata la Abu Dhabi, in a treia zi a turneului sau prin zona Golfului, in cadrul caruia a incurajat sporirea investitiilor si o cooperare mai stransa din partea emiratelor bogate in petrol. El se va intoarce in Regatul Unit, marti seara, la timp pentru a urmari la televizor ultimele sondaje si desfasurarea alegerilor din SUA.
Cu cateva ore inainte de deschiderea urnelor pe tot cuprinsul SUA, Brown i-a indemnat pe ambii candidati prezidentiali americani sa nu permita crearea unui vid politic intre scrutin si momentul investiturii urmatorului presedinte, in ianuarie.
El Mundo: Casa Regala drege oalele sparte de Regina Sofia
Regina Sofia a Spaniei a declansat indignarea comunitatii gay, in urma unor afirmatii controversate. "Nu putem permite astfel de declaratii impertinente. Vom lupta impotriva acestor manifestari." Astfel au reactionat Federatia lesbienelor, homosexualilor, transsexualilor si bisexualilor din Madrid (COGAM), la declaratiile facute Regina Sofia a Spaniei, in cartea "Regina, indeaproape", in care sustine ca persoanele homosexuale se pot casatori, "dar nu pot numi aceasta casatorie, pentru ca nu este".
Declaratiile Reginei au fost publicate saptamana trecuta cu oacazia implinirii a 70 de ani, in volumul scris de jurnalista spaniola Pilar Urbano. "Pot intelege, accepta si respecta ca exista persoane cu alta orientare sexuala, dar ce te face mandru sa fii gay? Ce te impinge sa participi la astfel de manifestatii publice? Daca noi toti cei care nu suntem homosexuali am iesi in strada...am bloca traficul", se confeseaza regina in carte.
Casa Regala a dat publicitatii un comunicat in care se precizeaza ca regina regreta "lipsa de exactitate" a declaratiilor care i-au fost atribuite si isi reafirma "profundul respect pentru toate persoanele, apropierea sa de cei care sufera, care sunt urmariti sau sunt persecutati".
Le Figaro: Euro, o solutie pentru Europa de Nord?
Furtuna economica ce cuprinde Islanda va invinge vechea neincredere a insularilor fata de Uniunea Europeana? Framantarile care au afectat valutele daneza si suedeza ii vor face oare pe responsabilii din aceste tari sa ia in calcul ralierea lor la zona euro? In general privilegiata si sigura de sine, Europa de Nord nu a fost scutita de criza, dimpotriva. Ceea ce a afectat certitudinile in tarile care au ramas deoparte de UE (Norvegia si Islanda nu sunt membre) sau care nu participa pe deplin (Danemarca si Suedia resping moneda unica).
Sondaje de opinie recente si unele declaratii ale responsabililor politici par sa sugereze posibile schimbari. In final, UE si euro ar avea unele avantaje in optica celor recalcitranti. O optica alimentata de o constatare: cand apar instabilitati pe pietele financiare, valutele tarilor mici sunt cele mai fragile.
Corriere della sera: Nazismul provoaca divergente intre Germania si Italia
Polemicile privind nazismul au starnit o serie de dispute diplomatico-jurnalistice intre Italia si Germania, in care ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini i-a luat apararea presedintelui Giorgio Napolitano care a fost atacat de ziarul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung'' din cauza discursului pe care acesta l-a tinut la El Alamein in legatura cu sentinta data de Curtea de Casatie relativ la despagubirile pe care actualul guvern german trebuie sa le dea pentru masacrul comis de nazisti pe data de 29 iunie 1944 la Civitella di Arezzo.
Inainte de a pleca la consiliul extraordinar al ministrilor UE de la Marsilia, ministrul Frattini a declarat ca, in ciuda faptului ca de obicei Ministerul de Externe italian nu se ocupa de astfel de probleme, de aceasta data simte nevoia sa-si exprime opinia, deoarece articolul publicat de ziarul german contine "afirmatii grave si inacceptabile''. Ministrul de externe a tinut sa adauge ca acest episod nu va influenta in nici un fel "raporturile de prietenie dintre cele doua tari", amintind ca Italia respecta "decizia oricarui stat de a se adresa Curtii internationale. Sambata, Guvernul german a facut recurs la Curtea internationala impotriva sentintei data de justitia italiana.
La Tribune: Solutie la criza financiara - bancile din Franta fuzioneaza
Criza financiara impinge principalele banci din Hexagon sa caute solutii pentru a se salva. Celebra banca din Hexagon Caisses d'épargne intentioneaza sa fuzioneze cu Banca Populara in aceasta primavara, potrivit anuntului facut de directorul general al Caisses d'épargne, Alain Lemaire. Fuziunea dintre cele doua grupuri ar da nastere celei de-a doua banci franceze dupa active.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Membrii familiei regale nu au dreptul sa-si exprime opiniile politice, iar afirmatii de acest gen pot fi catalogate ca exprimand o pozitie similara cu cea a Partidului Popular (PP), urmasul Falangei dictatorului Franco, in completa opozitie cu politicile sociale ale Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) in care protectia minoritatilor si reabilitarea victimelor dictaturii franchiste - in timpul careia homosexualii au reprezentat una din cele mai persecutate categorii - joaca un rol major.
Razboiul civil dintre fortele nationaliste (adeptii lui Franco) si cele progresiste (socialistii, comunistii, ateii), precum si lunga dictatura fascista care i-a urmat, reprezinta inca un subiect foarte sensibil care divizeaza profund societatea spaniola.
Pentru simpatizantii PSOE, homosexualii reprezinta un fel de simboluri ale victimelor dictaturii, iar drepturile lor reprezinta o prioritate nationala (cam cum e legea lustratiei pentru societatea romaneasca). Este suficient sa cititi programul politic al PSOE sau sa ascultati discursurile premierului Zapatero ca sa vedeti cata importanta se da protejarii drepturilor acestei categorii discriminate in trecut:
http://www.psoe.es/ambito/lgtb/news/index.do
Criticand politica PSOE fata de comunitatea gay, regina Spaniei nu face altceva decat sa se situeze in aceasta privinta de partea PP, partidul burgheziei, al industriasilor si al clerului, ceea ce in ochii spaniolilor de rand reprezinta o grava eroare, nu neaparat din considerente morale, ci politice.